• Китай със стремеж за облекчение на облигациите

    Китай със стремеж за облекчение на облигациите

    Инвеститорите изглеждат разделени по отношение на перспективите за китайските акции.

    Китай със стремеж за облекчение на облигациите

    Има признаци, че регулаторният контрол в Китай може да започне да облекчава след месеци натискане на неговите технологични гиганти, но инвеститорите остават разделени относно това какво може да означава това за китайските акции.

    Китайските акции се повишиха след публикуването на доклад на китайските държавни медии миналата седмица, който сигнализира за подкрепа за китайските пазари и призовава за затваряне на продължилата месеци технологична репресия от Пекин.

    Възстановяването дойде след дни на големи загуби, тъй като инвеститорът се тревожеше за безброй опасения – от икономическото въздействие на огнището на Covid-19 в Китай до коментарите на JPMorgan, наричащи китайския интернет сектор „неинвестиционен“.

    Все пак шанхайският композит в континентален Китай остава с 10% по-нисък от началото на годината към края на сряда, докато компонентът Шенжен се е сринал с повече от 16% през същия период. В Хонг Конг индексът Hang Seng все още е надолу с повече от 5% досега тази година - дори след печалбите от миналата седмица от над 4% и след като се повиши с повече от 3% във вторник.

    Преди скорошния отскок на китайските пазари, оценките бяха близо до 10-годишни дъна, каза Сиу. Фондовите пазари са оценили достатъчна рискова премия по въпроси като Covid-19 в Китай и продължаващите опасения относно пазара на недвижими имоти, добави той.

    Консултантът по управление Ричард Мартин, от друга страна, предупреди, че Китай е „инвестиционен, но като пазар, контролиран от политиката“.

    Всеки пазар, който падне с около 30% за 10 дни поради политически и геополитически опасения - и след това се възстановява след обявяването на правителствена подкрепа, се ръководи от политиката, а не от стойността или представянето на своите компании, каза Мартин, който е управляващ директор в IMA Азия.

    Междувременно Майкъл Йошиками от Destination Wealth Management каза, че това ще бъде „труден път“ за китайските фирми, тъй като регулаторната среда остава несигурна. Инвеститорите сега също следят за движения на политическия фронт в Китай, тъй като Пекин се стреми да постигне целта си за растеж на брутния вътрешен продукт от около 5,5% за 2022 г.

    Китай акции облигации businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00