• Пазарът на смартфони в Китай може да падне с 20%

    Пазарът на смартфони в Китай може да падне с 20%

    Доставките на смартфони могат да паднат с около 3,4% на годишна база през второто тримесечие.

    Пазарът на смартфони в Китай може да падне с 20%

    Скорошният ръст на случаите на Covid-19 в Китай заплашва да навреди на продажбите на телефони на най-големия пазар на смартфони в света, ако не бъде овладян.

    В сряда Китай отчете повече от 20 000 заразени с Covid-19, като повечето са в мегаграда Шанхай. Властите там наложиха строги мерки за блокиране в града, заплашвайки логистиката и потребителските разходи.

    Нийл Моустън, изпълнителен директор в Strategy Analytics, прогнозира спад от 20% на годишна база през второто тримесечие на доставките на смартфони.

    Нийл Шах, партньор в Counterpoint Research, сподели, че продажбите на смартфони за април и май могат да паднат с 12% до 13% на годишна база.

    Доставките на смартфони могат да паднат с около 3,4% на годишна база през второто тримесечие, прогнозира Уил Уонг, ръководител на изследванията в IDC

     

    През март асемблерът на Apple iPhone Foxconn за кратко трябваше да затвори една от основните си фабрики в Шенжен, заради пандемията Covid-19. Китай се опита да поддържа фабриките и да работят възможно най-много, за да намали прекъсването. Android плейърите са уязвими Спадът на доставките на смартфони в Китай през второто тримесечие ще се дължи „главно на по-слабата инерция на пазара на Android, каза Уонг от IDC. Android е операционната система за смартфони на Google. Китайските марки използват модифицирана версия на тях.

    Доставчиците на телефони с Android включват китайски производители на смартфони като Xiaomi, Oppo и Vivo. Въпреки това Apple може да се справи доста добре. Шах каза, че Apple може да види спад от около 4% до 5% в доставките през второто тримесечие, но това е отчасти сезонно, тъй като ефектът от пускането на чисто нови продукти отшумява. Apple пусна най-новите си продукти към края на миналата година.

    Apple продължава да се възползва от спада на Huawei в премиум класа на пазара, според Шах и Уонг. Бизнесът със смартфони на Huawei е осакатен поради санкциите на САЩ, които отрязват технологичния гигант от ключови компоненти като авангардни чипове.

    Apple Китай Huawei businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00