• Електронната търговия в България - бизнес за 888 500 000 EUR

    Електронната търговия в България - бизнес за 888 500 000 EUR

    Все по-голям е интереса към пазаруването чрез натискането на един бутон и причините са съвсем разбираеми – клиентите получават по-ниски цени, могат да открият най-изгодната цена за минути, както и да видят мнения от други клиенти, вече закупили продукта или услугата.

    Електронната търговия в България - бизнес за 888 500 000 EURЕлектронната търговия в България - бизнес за 888 500 000 EUR

    888 500 000 EUR – това е приблизителния размер на оборотите, генерирани от електронната търговия в България за 2015 г.

    Ако числото ви се струва малко, може да погледнете и към Румъния, където числото е 1 740 000 000 EUR, и това не е шега – чрез Интернет може да развивате електронна търговия дори в държава, в която не сте стъпвали.

    Според данните на Националния статистически институт, през 2015 г. България е на 4-то място по обороти в електронната търговия в цяла Източна Европа.

    Разбира се няма да сте първия собственик на електронен магазин – в Източна Европа електронните магазини през 2015 г. са около 1 600 000. Все по-голям е интереса към пазаруването чрез натискането на един бутон и причините са съвсем разбираеми – клиентите получават по-ниски цени, могат да открият най-изгодната цена за минути, както и да видят мнения от други клиенти, вече закупили продукта или услугата.

    Като недостатък на електронното пазаруване е факта, че клиента не вижда продукта реално, но по-голяма част от българските куриерски фирми имат опцията „Отвори, преди да платиш“, с което компенсират този недостатък.

    Това е компенсирано и от възможността за потребителска оценка/мнение от други потребители на продукта.

    Какви са предимствата да си направите електронен магазин

    Като за начало – разходите по създаването на един електронен магазин ще са много по-малко от тези, които ще са ви нужни за откриването на физически магазин. Ако сте решили да се насочите към такъв тип бизнес, можете да започнете с проучване на цените за изработка на електронен магазин. В зависимост от това с какво искате да започнете, този първоначален разход би ви струвал между 2000 и 10 000 лева.

    Ако сте по-запознати с възможностите на Интернет, можете да откриете и частно лице с умения, което да направи исканото от вас за по-малка сума, но рискувате да бъдете заблудени и да се наложи все пак, да намерите доказана фирма и да платите втори път.

    Денонощна смяна

    От разходите можете да зачеркнете нуждата от плащане на наем на търговско помещение и заплати на служители. Наемането на едно търговско помещение в централната част на по-големите областни градове може да достигне до 10 000 лева на месец и да бъде посещавано само от 10-20 души дневно, които „само разглеждат“. Предимството на електронния магазин е в това, че електронния ви „наем“ на пространство, където ще бъде поставен вашият сайт е около 7-10 лева месечно.

    Електронните магазини не затварят – достъпни са 24 часа в денонощието и поръчка в тях може да бъде направена и в 04:00 ч.сутринта.

    Разширяване на регионален бизнес

    В последните 2 години се наблюдава значително увеличение на електронните магазини, предлагащи продуктите на малки бутици в градове с население под 50 000 жители или на винарски изби, които искат да предлагат продуктите си в цялата страна.

    Рекламата ви също се развива в Интернет

    За да рекламирате своя електронен магазин, не е нужно да наемете билбордове или да оставяте рекламни листовки по колите. Интернет предлага множество възможности за реклама – рекламни позиции в сайтове, e-mail маркетинг и най-успешното – да ви открият в Google.

    Предимството на рекламата при търсене в Google е в това, че заплащате само когато евентуалния клиент реши да избере вашия електронен магазин от резултатите от търсенето му. Разбира се и това има своята цена, като тя може да бъде от 0,04 лв. до 12,00 лв. за едно натискане. Този вид реклама носи своя риск, защото клиента може да не хареса вашите продукти и да си тръгне от вашия електронен магазин, а вие все пак заплащате цената.

    Как да започнете и какво е важно да знаете

    Най-важното нещо преди да започнете, е ясно да премислите какво точно ще предлагате и какъв е най-подходящия начин да го направите. За тази цел е добре да направите бързо проучване на вече съществуващата конкуренция и как тя представя продуктите, да оцените техните плюсове и минуси.

    Начина на представяне и предлагане на продукта е от огромно значение, защото точно това може да са факторите, които да откажат клиентите ви и те да предпочетат ваш конкурент.

    Предварителното премисляне на това, какво и как ще предлагате, ще ви насочи и най-точно към това как да стартирате от техническа гледна точка, което ще ви помогне да определите приблизителните разходи за изработка на вашия електронен магазин.

    Той може да бъде създаден от специалисти в областта, от частно лице или да опитате да използвате готови решения за електронен магазин, като трите варианта са подредени по цена в низходящ ред.

    На българския пазар има много фирми със специалисти, които могат да ви предложат цялостно изграждане – дизайн, функционалност и съвети. Трябва да имате предвид, че този вариант ще ви струва не по-малко от 3000 лева, но ще ви спести бъдещи главоболия за много по-големи суми.

    Да откриете частно лице с технически познания, което може да изгради началния ви електронен магазин не е трудно. Интернет изобилства от сайтове за почасова работа, в които може да откриете такъв човек. Тук рискът също не е малък – ще се наложи да се доверите на човек, когото не познавате и е много вероятно това да се случи без договор. Вероятността да попаднете на човек, който да увеличи обещания срок, от един на пет месеца, е голяма.

    Трябва да имате предвид и факта, че програмистите имат собствен стил на работа и е много възможно създаденият електронен магазин, да не може да бъде променян/доразработван от друг програмист по-късно.

    Поради липсата на достатъчно квалифицирани програмисти у нас, е почти сигурно, че наетия програмист ще е служител на пълно работно време в IT компания, който си увеличава приходите чрез нерегламентирана почасова дейност в извън работно време. Този факт допълнително ще затрудни комуникацията ви с него и ще удължи времето за изработване на електронния магазин.

    Интернет предлага множество възможности, включително сами да си създадете електронен магазин. Подобен тип платформи дават възможност да си създадете електронен магазин само с регистрация, като можете да изберете от различни шаблони как да изглежда магазина, неговият цвят, език, валута и други. Тази възможност обаче, крие своя „ситен надпис“ под големия „БЕЗПЛАТНО“. Платформите от този тип ви дават възможност да стартирате безплатно, но в определен момент ще откриете, че услугата не е безплатна и изисква месечно заплащане.

    Обикновено информацията за плащането ще ви „зарадва“ при опит да качите своя 101 продукт или когато електронния ви магазин бъде посетен от 51-ви потенциален клиент.

    И накрая е добре да знаете, че електронната търговия е цяла наука, която постоянно се променя заедно със световните тенденции, а от търговците се очаква да се пригаждат, според капризите на обществото. 

    създаване на онлайн магазин безплатно интернет магазин цена интернет магазин за дрехи изработка на онлайн магазин цена

    Оценка на новината

    5.00