• Снимките във Facebook ще могат да се "виждат" и от незрящи

    Снимките във Facebook ще могат да се "виждат" и от незрящи

    Снимките вече доминират в интернет пространството, особено в социалните мрежи. Ето защо от Facebook пускат система, която може да „чете” снимките и да казва на хората със зрителни увреждания, какво е изобразено на тях.

    Снимките във Facebook ще могат да се "виждат" и от незрящи

    Снимките вече доминират в интернет пространството, особено в социалните мрежи. В Twitter, Facebook и Instagram биват качвани около 1,8 млрд. снимки ежедневно. Ето защо от Facebook пускат система, която може да „чете” снимките и да казва на хората със зрителни увреждания, какво е изобразено на тях.

    По принцип незрящите хора работят със сложен софтуер, наречен екранен четец,  който превръща съдържанието на екрана в говор или брайлова азбука, но той работи само с текст и не може да „чете” снимки.

    От Facebook обаче, решават да променят това. Чрез изкуствен интелект сървърите на социалната мрежа ще могат да дешифрират и описват снимките, качени в сайта и да ги предоставят във формат, който може да се прочете от екранния четец.

    Разработката е дело на Мат Кинг – инженер във Facebook, който също е незрящ. Технологията, която той и екипът му са разработили, използва софтуер за разпознаване на обекти. Софтуера е обучен да разпознава предмети като превозни средства и храна.

    Към момента системата разпознава около 80 познати обекта – храна, влакове, коли, обстановки, като планина, вода и плаж, както и спортове. С времето разпознаваните обекти ще се увеличават – колкото повече снимки сканира софтуера, толкова повече ще се усъвършенства.

    facebook снимки четец за незрящи как незрящи ще виждат снимките във facebook

    Оценка на новината

    0