• „Интернет на нещата“ стимулира хостинг пазара

    „Интернет на нещата“ стимулира хостинг пазара

    Бързо развиващият се технологичен сегмент „Интернет на нещата“ (Internet of Things), както и някои свързани с него сектори като обработката на големи масиви от данни (т. нар. big data) вече оказват влияние върху хостинг пазара.

    „Интернет на нещата“ стимулира хостинг пазара

    Бързо развиващият се технологичен сегмент „Интернет на нещата“ (Internet of Things), както и някои свързани с него сектори като обработката на големи масиви от данни (т. нар. big data) вече оказват влияние върху хостинг пазара, съобщава най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ. Тази тенденция кореспондира и с увеличаващия се брой български стартъпи в сферата на мобилните приложения и „Интернет на нещата“. Очакванията на екипа са в бъдеще използването на хостинг за такива приложения да достигне значителен дял от всички хоствани уебсайтове и услуги.

    Internet of Things представлява технологична концепция за свързване и дигитализиране на все повече предмети около нас – от домашни електроуреди, през автомобили, до сгради и комунална инфраструктура. Това създава редица нови възможности за управление на заобикалящите ни обекти, както и за събиране на информация чрез все повече сензори, вградени в тях. Big data от своя страна е бързо развиващ се ИТ сегмент, включващ множество решения за обработка на големи масиви от данни за околната среда, автомобилния трафик, продажбите в търговските вериги и много други сфери. През последните години все повече стартиращи фирми, включително и в България, развиват нови решения, свързани с „поумняването“ на предметите около нас.

    „Все още е трудно да се определи какъв е точният брой на клиентите ни, работещи в областта на Internet of Things, защото за много от тях няма как да научим. Отчитаме обаче ръст при хостването на мобилни приложения в тези сегменти. Очакваме да се появят и нов тип интерфейси за отдалечено управление на свързани предмети, които също ще имат нужда от хостинг услуги. В недалечно бъдеще ние ще можем да общуваме отдалечено например с нашия хладилник, който ще ни информира за липсващите продукти или направо ще се свързва със системата на магазина за хранителни стоки, за да ги поръча. Кафеварката пък ще ни прави кафе автоматично, когато сензорите в дома ни установят, че сме се събудили. Възможностите са неограничени. Екипът ни е добре подготвен за ръста в този сегмент и предлагаме необходимите решения и 24 часова поддръжка, за да обезпечим качественото функциониране на Internet of Things приложения и услуги“ - сподели Любомир Русанов, управител на СуперХостинг.БГ.

    Той добави, че развитието на тези подсегменти е в унисон с цялостното развитие на мобилната екосистема и миграцията на много от най-популярните дигитални услуги към мобилна среда, включително нарастващия дял на мобилното търсене, което в някои развити страни вече надминава използването на търсачки от настолни компютри.

    интернет на нещата хостинг хостинг пазар internet of things

    Оценка на новината

    5.00