• Как изкуственият интелект ще спасява животи?

    Как изкуственият интелект ще спасява животи?

    Откриването на симптоми ще бъде поверенo на изкуствен интелект.

    Как изкуственият интелект ще спасява животи?

    Ели Лобел, главен изпълнителен директор на Orange Healthcare, беше говорител на MWC в Барселона, където коментира темата за навлизането на изкуствения интелект в здравеопазването. Според нея този процес ще промени, както системата, така и ролята на лекарите. След известно време изкуствения интелект ще намали нуждата от физическа среща между пациент и лекар.

    Това значи, че откриването на симптоми ще бъде поверенo на изкуствен интелект. От своя страна лекарите ще се сбогуват с рутинните си задължения, като премерване на кръвното налягане и ще се имат по-трудни задачи, изискващи анализ на различни данни. Според Рик Валенсия, основател на Qualcomm Life, трудната задача ще бъде лекарите да се доверят на данните, които получават от машините. В този аспект изключително полезни ще се окажат носимите диагностициращи устройства.

    При това положение, човек ще бъде много по-ангажиран със своето здраве. Така ние ще можем да контролираме по-стриктно състоянието си и да реагираме по-бързо, тъй като в близкото бъдеще технологиите не само ще ни подсещат да си изпием лекарството, но ще анализират цялостното ни поведение и ще ни предупреждават за евентуални усложнения.

    От друга гледна точка това може да доведе до струпвания в болниците. Затова здравните заведения трябва да реагират и да внесат изкуствения интелект, за да им помогне да предвиждат прилива и да оптимизират работата си.
    Според Денис Гилхули, основател на Mobile Alliance on Pandemics (MAP), министерствата на здравеопазването и тези на информационните технологии трябва да работят в съдружие. Гилхули коментира още, че новите технологии ще помогнат да се предотвратят различни пандемии.
     

    изкуствен интелект здравеопазване изкуствен интелект в здравеопазването

    Оценка на новината

    0