• Дели ни десетилетие от една нова ера. Ще се сбогуваме със смартфоните, но какво следва?

    Дели ни десетилетие от една нова ера. Ще се сбогуваме със смартфоните, но какво следва?

    Facebook, Microsoft, Amazon, Apple, Samsung, Илън Мъск и още много предприемачи и компании вече градят новото бъдеще

    Дели ни десетилетие от една нова ера. Ще се сбогуваме със смартфоните, но какво следва?

    Смартфонът е революционна технология. Всъщност такива бяха и факсовете, пейджерите и телефоните с копчета. Но тях вече ги няма. Сега те са просто факт в историята на технологичното развитие. Съвсем логично би било и смартфоните да изчезнат по същия начин. И света на технолгиите вече върви по този път.

    Всеки още сме далеч, но и не толкова, от деня в който всички ние ще забравим за смартфоните си. Вероятно след десетилетие ще се появи нещо, което да измести умните ни устройства. Въпросът е какво следва? Новите смартфони, които излизат на пазара не са революционни. Те са просто подобрена версия на предишен модел, тоест – са еволюционни. В един момент, когато смартфоните достигнат своя връх и пред тях не стои никаква перспектива за развитие, ще се появи нещо ново, непознато и поне милион пъти по-добре, което ще постави началото на нова ера.

    Facebook, Microsoft, Amazon, Apple, Samsung, Илън Мъск и още много предприемачи и компании вече градят новото бъдеще.
    Нека се върнем, обаче, на смартфоните. Компютрите и лаптопите са създадени в комбинация с мишка и клавиатура, които да спомагат за управлението им. Този модел съществува и в смартфоните, но създателите успяха да смалят десктопа до джобен размер, а клавиатурата и мишката вградиха в екран, който реагира на докосване.

    Samsung Galaxy S8 и предстоящия iPhone 8 гръмко рекламират няколко нови функции – виртуална реалност и гласови асистенти. Именно тези две функции са основата на новото бъдеще в технологичния свят. Bixby на Samsung обещава, че съвсем скоро всяка една функция на смартфона ще бъде контролирана единствено чрез гласа ни. Това обещава и подобрената версия на Siri на Apple.

    Домашните гласови асистенти се превръщат във все по-важна част от ежедневието. В България тази тенденция не е навлязла толкова силно, но в по западните страни почти всяко домакинство разполага с Amazon Echo или AirPods гласови асистенти. Тяхното развитие е изключително важно, защото показва напредъка на изкуствения интелект. Гласовите асистенти са именно това – изкуствен интелект, който става все по-умен. Съвсем скоро не само ще даваме команди, но и машините ще ни отговарят.

    Това трябва да се случи, за да бъде възможно изхвърлянето на смартфоните. Според Алекс Кипман добавената реалност изцяло ще замени всяко устройство, което има екран. Всичко, от което ще имаме нужда ще се прожектира пред очите ни и носенето на допълнително устройство няма да бъде необходимост. Всяко приложение, чат, обаждане, снимка, филм, песен и така нататък ще се разпрострира в света около нас.

    Тоест – технологиите и човекът ще се слеят в един по-съвършен вид, който може да извика дадена информация само с мисълта си. Все още, обаче, всички тези идеи изискват нещо, което да свързва нас, дигиталния свят и реалния свят. Наскоро се заговори за „умни очила“, които да играя ролята на тази свръзка. Те са много по-леки и удобни за носене от смартфон.

    Макар, че в момента смартфоните ни предоставят информация почти навсякъде, в близкото бъдеще достъпа до информация няма да зависи от това дали имаме покритие, обхват или достъп до интернет. Тези нови технологии, в които огромно участие има и биотехнологията, ще поставят информацията директно пред нас. Изчезването на смартфоните ще бъде края на ера. А, новата ера обещава да ни направи по-силни и по-умни като свърже потока на дигитална информация с мозъка и телата ни.

    смартфони изкуствен интелект виртуална реалност добавена реалност технологично бъдеще

    Оценка на новината

    5.00