• Рекорден брой отбори представят България на финалите на Shell Eco Marathon Европа

  Рекорден брой отбори представят България на финалите на Shell Eco Marathon Европа

  Състезанието за енергийна ефективност в транспорта ще се проведе между 2 и 5 юли в Лондон

  Рекорден брой отбори представят България на финалите на Shell Eco Marathon Европа

  За първи път в историята на 12-годишното си участие в Shell Eco-marathon Европа тази година България ще бъде представена на финалите от шест отбора и ще стане част от топ 10 на страните с най-много участници.

  В глобалната надпревара за ученици и студенти, които имат страст към разработването на иновативни решения за мобилност, участват три отбора в категория „градски тип“ - на Техническите университети в София и Варна, както и HydRU на Русенския университет „Ангел Кънчев“. В категория „прототипи“ също се включват три български екипа - отбор „Автомобилист“ на Русенския университет, а също и двата ученически отбора на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе, и на Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника – гр. Бургас.

  „Изпитвам огромно удовлетворение, че в условията на сериозна конкуренция България се нарежда в топ 10 на страните-участнички в Shell Eco-marathon Европа по брой на отборите, които се включват през 2019 г. Ще продължим да работим за увеличаване на броя на училищата, които в момента са една трета от всички български участници.  Ще се радваме, ако за в бъдеще българските отбори включат други алтернативни източници на енергия в състезанието, така че да отразят бъдещия енергиен микс“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

  В състезаниетo Shell Eco-marathon Europe,  30% от автомобилите са в категория „градски тип“ и 70% са в категория „протитипи“. При българските отбори обаче, разделението е 50/50. В енергийния микс на състезателите в Европа пробладават електрическата батерия и бензина, докато при българските отбори половината използват електрическа батерия, два отбора използват водородна горивна клетка, а един отбор – бензин.

  През годините българските ученици и студенти непрекъснато подобряват резултатите си и от първото си участие през 2008 г. досега екипът на ТУ-София е завоювал три втори места в категорията си. В тазгодишната европейска надпревара участват 115 университета и 46 училища. Инициативата Shell Eco-marathon има за цел да вдъхнови младите хора да станат учени и инженери на бъдещето.

  Shell Eco-marathon Европа иновативни решения за мобилност електрическа батерия

  Оценка на новината

  0