• Над 200 световни ИТ марки се конкурират на пазара в България

    Над 200 световни ИТ марки се конкурират на пазара в България

    Делът на сивия сектор в ИТ бранша расте, показва нов анализ на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co

    Над 200 световни ИТ марки се конкурират на пазара в България

    Над 200 световни ИТ марки са в конкуренция за клиенти на пазара у нас, сочи анализ на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. У нас пряко или косвено работят 23-ма дистрибутори и над 1700 ИТ компании, сочат данните от изследването.

    Всеки бизнес или частен клиент се интересува кои са най-продаваните марки на ИТ пазара в страната, за да се ориентира при избора си на хардуер и софтуер. Acer, ASRock, Asus, Brother, Canon, Cooler Master, Dahua, Dell, Eaton, Eset, HP, Intel, Kingston, Lenovo, Microsoft, Samsung, Seagate, TP-Link и WD са най-продаваните световни ИТ марки от дилърите, сочи анализът на CBN.

    От 37 дистрибуторски компании на българския пазар през 2008 година, през 2018-та са останали едва 23. 14 са фалирали или са напуснали нашия пазар.В Топ 5 на продуктовите линии за ИТ бизнеса остават десктоп и сървърните системи, мобилните компютри и таблетите, компонентния бизнес, принтерната периферия, като за първи път влизат и облачни продукти.

    За 2019/2018 година ИТ професионалистите очакват най-голям ръст в продажбите да има тъкмо при облачните продукти и софтуера за защита, следвани от продажбите на компоненти.

    И обратно на прогнозите - делът на сивия сектор расте, а продажбите през интернет магазините на българските търговци на дребно намаляват. B2B продажбите на хардуер и системен софтуер и през 2018 година остават доминиращи в страната.

    софтуер световни ИТ марки хардуер

    Оценка на новината

    0