• Български студенти могат да участват в обучение на ЕКА и НАСА

    Български студенти могат да участват в обучение на ЕКА и НАСА

    Над 60 младежи от цялата страна участваха в Първия хекатон по Eвропейската програма за наблюдение на Земята

    Български студенти могат да участват в обучение на ЕКА и НАСА

    Български студенти и докторанти имат възможност да участват в обучение „Наблюдение на Земята от оптични и радарни сензори за екологични приложения с акцент върху земеделието“. Образователната инициатива се организира от Европейската космическа Агенция /ЕКА/ и НАСА, в периода от 20 до 24 юни 2019 г. Това обяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова, която откри Първия хекатон по европейската програма за наблюдение на Земята „Коперник“. В състезанието се включиха над 60 младежи от цялата страна. 
     Инициативата „София Коперник Хекатон” има за цел да стимулира генерирането на нови бизнес идеи, базирани на данни и услуги /Start-up, Scale-up, Technology Transfer & Innovation/. Идеята е да бъдат създадени продукти, предназначени за крайни потребители, в областта на извънредните ситуации, мониторинга на морската среда и опазването на околната среда.
    Чрез успешното сътрудничество с ЕКА и чрез подобни инициативи се работи за по-добри перспективи и за инвестиции в космическия отрасъл на България, стана ясно още от думите на заместник-икономическия министър.
    Към момента резултатите от проведените четири тръжни процедури на ЕКА за набиране на проектни предложения от България показват по–активно участие на академичните организации, спрямо това на бизнеса. “Съотношението е 71% академични среди, спрямо 29% индустрия, но положителен е фактът, че наблюдаваме повишаване на активността на бизнеса спрямо предходните данни“, изтъкна Лилия Иванова.
    Икономическият заместник- министър подчерта, че Европейската космическа индустрия е силна и конкурентоспособна, и създава работни места и бизнес възможности за предприемачите. Иванова заяви още, че космическите данни, предоставяни от спътниците на „Коперник“, могат да бъдат използвани от широк кръг крайни потребители – в това число държавни власти, изследователи, предприемачи, организации, както и от обикновени граждани.

     

    NASA ЕКА Европейската програма за наблюдение на Земята „Коп

    Оценка на новината

    0