• „Умни“ камиони ще бъдат показани на TRUCK EXPO 2019 в Лесново

  „Умни“ камиони ще бъдат показани на TRUCK EXPO 2019 в Лесново

  От 2025 година всички нови камиони и автобуси в ЕС трябва да осигуряват „пряка видимост“ на водачите

  „Умни“ камиони ще бъдат показани на TRUCK EXPO 2019 в Лесново

  Индустрията е готова да отговори на новите конструктивни изисквания за безопасност на автомобилите в ЕС, и може да покаже усъвършенстваните модели камиони и автобуси, които буквално „виждат навсякъде“. Това съобщиха организаторите на TRUCK EXPO 2019. Изложението е най-голямото събитие в сектора на тежката автомобилна индустрия у нас, организирано от Асоциацията на автомобилните производители, и ще се проведе от 6-ти до 8-ми юни на Летище „Лесново“.  

  SCANIA създаде Р-серията си от нови градски камиони, специално разработени за отлична видимост и лесно управление, което подобрява безопасността и усещането за контрол над машината. Стъклото на вратата на пътника може да се спуска, което повишава способността на водача да забелязва деца, пешеходци и велосипедисти близо до камиона. Новата позиция на седалката, ниско разположеният страничен прозорец и увеличената площ на стъклото осигуряват още по-добра видимост. Арматурното табло също е леко свалено, за да се подобри видимостта напред. Всичко това вече е базов стандарт за кабините на шведския производител и е внедрено в сериите G, S и R камиони за превози на дълги разстояния, уточняват от TRUCK EXPO.

  R-серията на шведския производител идва със здрава и луксозна кабина, която е създадена изцяло за удобство на шофьорите, пътуващи на дълги разстояния. Модулното арматурно табло е оптимизирано с по-голям дисплей, подобрена графика и интуитивни функции за управление, които дават възможност на шофьора да се съсредоточи изцяло върху пътя.

  S-кабината е проектирана да осигурява простор и лукс - равен под, повече място за багаж и отличен обзор от мястото на водача. Един от най-интересните нови модели на SCANIA е G 410 CNG Next Generation – камионът разполага с 13-литров, шестцилиндров редови двигател на метан, с мощност 410 к.с. и максимален въртящ момент от 2000 Нм. Стоманените бутилки за метан са осем, всяка с обем 118 л., което прави обща вместимост на резервоарите от 944 литра, или около 164 килограма метан. С тях камионът може да измине 500 километра при натоварена композиция.  Този камион ще бъде представен на TRUCK EXPO 2019, наред с най-новите модели, технологии и оборудване на DAF, FORD TRUCKS, ISUZU, IVECO, MAN, MERCEDES-BENZ, OTOKAR, RENAULT TRUCKS, SCANIA, VOLVO TRUCKS, YUTONG, MAHINDRA, както и водещи марки автобуси, лекотоварни автомобили, производителите на ремаркета и полуремаркета, фирми за сервизно оборудване, резервни части, гуми, масла, финансови инструменти и услуги, вериги бензиностанции, застрахователни компании.

  Наполовина за намалели катастрофите с тежки камиони в Европейския съюз за последните 15 години, а фаталните пътнотранспортни произшествия с участието на камиони са сведени до около 15%. Въпреки това статистиката показва, че инцидентите с товарни превозни средства, включващи уязвими участници в пътното движение, като велосипедисти и пешеходци, най-често са причинени от фактори, свързани с видимостта. Затова и преди дни евродепутатите гласуваха регламент, който задължава автомобилните производители от 2022 г. да оборудват всички нови автомобили с елементи за безопасност с животоспасяваща цел, като интелигентни устройства за управление на скоростта, усъвършенствани системи за аварийно спиране, за поддържане на лентата на движение и т.н. За всички нови камиони и автобуси от 2025 г. се въвеждат изисквания за осигуряване на т. нар. „пряка видимост“ - да бъдат проектирани и конструирани така, че „значително да се намалят мъртвите зони на видимост пред и отстрани на шофьора, особено при завой“. Това е особено важно при движение в градска среда.

  камиони TRUCK EXPO 2019 Лесново интелигентни системи безопасност

  Оценка на новината

  0