• Мобилните оператори у нас поискаха намаляване на таксите за радиочестотен спектър

    Мобилните оператори у нас поискаха намаляване на таксите за радиочестотен спектър

    Настоящият размер на таксите за радиочестотен спектър е бариера пред инвестициите в мобилни технологии, е позицията на телекомите

    Мобилните оператори у нас поискаха намаляване на таксите за радиочестотен спектър

    Трите големи телеком оператора у нас – VIVACOM, Теленор и А1, поискаха намаляване на таксите за радиочестотен спектър на среща с министъра на транспорта Росен Желязков, председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров и представители на министерството на регионалното развитие.  Позицията на телекомите е, че при текущите цени за радиочестотен спектър в България, липсва инвестиционен интерес. Според тях, чрез създаването на по-благоприятни условия за развитие на мобилните комуникации България би могла да има водеща роля в региона и Европейския съюз.

    Операторите приветстваха направените първи предложения на КРС по отношение на намалението на цените за 2.6 и 3.6 GHz радиочестотна лента, като стъпка за стимулиране на инвестициите.

    Дискусията беше инициирана от министър Росен Желязков. Той подчерта значението на съвместната работа между министерството, регулатора и бизнеса, като основа за бъдещо развитие на сектора. Общо бе мнението, че активно използване на технологиите, ще повиши конкурентоспособността на държавата.

    такси Комисия за регулиране на съобщенията радиочестотен спектър телекоми

    Оценка на новината

    0