• Дроновете се развиват с всеки изминал ден

    Дроновете се развиват с всеки изминал ден

    Дроновете – все по-актуална и интригуваща тема, която привлича вниманието на любителите на новите технологии, обществото, държавните институции, и не на последно място - бизнеса. Приложението на безпилотните летателни апарати в различни области на живота расте главоломно, а перспективите пред тях са повече от обещаващи.

    Дроновете се развиват с всеки изминал ден

    За предизвикателствата пред развитието на дроновете и разработването на необходимата регулаторна рамка, Businessnews.bg разговаря с Антон Пулийски, който притежава безспорна експертиза в областта. Освен  юрист с над 13-годишен опит в областта на сигурността, информационните и нововъзникващи технологии, той е и председател на Асоциация “Обединено Дрон Общество” – първата и единствената по рода си в България с такава мисия в обществена полза. Той е и управляващ проекта “Дрон Арена”, както и един от основателите на първия дрон клуб в България “Дрон Екстрийм”.

    Дроновете в днешни дни стават все по-достъпни и познати на широката общественост. Какво приложение намират в момента тези безпилотни летателни устройства в България, а и по света?

    Списъкът с възможни приложения на дроновете нарастна многократно именно заради увеличената им достъпност. Безпилотните летателни устройства винаги са се радвали на голям интерес, но пречката за налагането им на пазара беше предимно тяхната цена. Последните 7-8 години се наблюдаваше значително поевтиняване на съставните им елементи, което доведе и до по-масовата им употреба. Финансовата достъпност беше съчетана и с технически постижения в областта, които дадоха възможност този вид устройства да се управляват по-лесно с помощта на автоматизирани системи.

    Безспорно първото приложение, което набра най-голяма популярност както у нас така и в чужбина е заснемането на видео и снимки от птичи поглед. Но това е само началото. Пренасянето на камера вече бива използвано доста умело не само за заснемане на кадри с фотографска стойност. Има различни разработени системи, които експлоатират снимащото устройство за картографиране и обследване на терени. Има продукти, които обслужват доста успешно строителния сектор. Основно се ползват за контрол и проследяване на положеното количество строителен материал или пък количеството на земна маса, която е била изкопана. В сферата на земеделието също се наблюдава потенциална ниша за развитие. Вече има и дронове, които се използват в сферата на сигурността и поддържане на обществения ред. Секторът се развива изключително динамично и списъкът с възможни приложения нараства с всеки изминал ден.

    В последните години усилено се говори за разработването на законова и регулаторна рамка, която да обхваща експлоатацията на дроновете. Докъде стигна този процес в международен план и у нас?

    Създаването на правила е необходима стъпка за безопасното интегриране на дроновете във въздушното пространство . Увеличаването на бройката на различни видове дронове неминуемо води до увеличаването на риска от инциденти с тях. В момента се обсъждат правила, които да влязат в сила на ниво ЕС. Те ще са общовалидни и директно приложими за всички страни членки. Наскоро ЕК публикува насоки за развитие на регулацията на общностно ниво. Те обхващат задължение за регистрация на дроновете, разделянето им в различни категории с оглед на полетно тегло и оборудване на устройствата. В проекто-мерки е засегната и темата за минимална навършена възраст на управляващия. Към момента не се предвиждат ограничения и правила за дронове с излетно тегло под 250 гр.

    По-прецизната регулация определено ще има положителен ефект върху инвестициите в сектора. Бизнесът иска да има някаква сигурност, за да може да инвестира в разработка и интеграция. Ясната законова уредба дава основа за доверие у предприемачите, че капиталовложенията в разработване на решения с дронове няма да са застрашени на следващ етап.

    Кои са областите, в които потенциалът на дроновете тепърва ще се използва? Как виждате тяхното бъдеще?

    Ежедневно сме свидетели на раждането на проекти, целящи разработването на дронове с приложимост в различни сфери. Областите, в които бих се радвал да видя скорошни резултати са медицина и операции по издирване и спасяване на хора. Безспорно тези технологии могат да бъдат от голяма ползва в бизнес среда, но не бива да се забравя, че могат и да оказват помощ на нуждаещи се хора. Това вече се случи няколко пъти в различни точки на света. Миналата година например имаше човек, който беше спасен от удавяне с помощта на дрон. Безпилотни апарати бяха използвани и за издирването на двойка бедстваща в планински район. Би било жалко да бъде подценен този аспект на приложение и се надявам повече разработчици да насочат своите усилия в тази насока.

    Лесно ли се управлява дрон, и какво трябва да знаят желаещите да се запознаят с тези машини?

    Както споменах през последните години управлението стана значително по-опростено в следствие развитието на технологии за автоматизиране на полетите. Най-важното, което трябва да знаят желаещите да използват дронове е, че те са участници във въздушното пространство и това е обвързано със спазването на определени правила. Безопасността трябва да е приоритет на всеки оператор на дрон. Той трябва да осъзнава, че с действията си може да причини наранявания или дори смърт. Това може да се случи, ако по някаква причина по време на полет дронът се сблъска с друг участник във въздушното пространство или пък дефектира и падне върху някого. Добре е да се спазват правилата за безопасност, независимо, че не са разписани в законова форма. Такива са например да не се лети над хора, около летища или други места, от които излизат или кацат други участници във въздушния трафик.

    Какви задачи и цели си поставя Асоциация „Обединеното Дрон Общество“, с оглед на все по-голямото навлизане и употреба на дроновете у нас?

    Асоциацията “Обединено Дрон Общество” е първата и единствената по рода си в България с такава мисия в обществена полза. В нея членуват физически и юридически лица с интерес в областта на дроновете. Основната цел на организацията е да съдейства за безопасната интеграция на дроновете във въздушното пространство, в технически, правен и етичен аспект. В процеса на развитие на нашата дейност  отделяме специално внимание на сигурността, безопасността и неприкосновеността на личността. Споделянето на опит и желанието за взаимообвързано развитие са теглещата сила на цялата организация и всички нейни членове.

    Стремим се да създаваме благоприятна среда за организирането и осъществяването на широк диалог между администрацията, академичните, експертните, юридическите и бизнес средите по повод на постигането на балансирана регулация в сектора, както и изграждането на т.нар. “култура на безопасност” у широката общественост.

    В рамките на проекта „Дрон Арена“ развивате различни инициативи и дейности, свързани с дроновете. Какви са те, и предстоят ли скорошни събития в календара ви?

    “Дрон Арена” е първият проект на “Обединено Дрон Общество”. Той има за цел да популяризира дроновете и да покаже техните възможности по един завладяващ широката публика начин, като така се даде шанс на иновативните летателни технологии да бъдат интегрирани в обществото и възприети техните възможности. Това постигаме посредством организирането на демонстрации, състезания, публични лекции, обучителни семинари, демонстрации, участия във форуми, разработки на дронове със специални цели, намиране на нови приложения за дроновете и подготвяне на правила за безопасна употреба.

    Организаторите сме експерти в различни области, свързани с новите технологии и дистанционно управляемите системи, което дава възможност на “Дрон Арена” да има модерен облик и голямо разнообразие при провеждане на организираните събития. В това начинание си партнираме с първия спортен дрон клуб в България „Дрон Екстрийм“, Фондация “ЛИБРе”, Българска федерация по авиомоделизъм. Наши международни партньори са FAI (Световната федерация по въздушни спортове - Fédération Aéronautique Internationale) и MultiGP (най-голямата лига в света за дрон състезания, която се стреми да направи този спорт достъпен за всички).

    През последните три години в рамките на проекта “Дрон Арена” организирахме и проведохме над 70 събития на територията на цялата страна и чужбина.

    “Дрон Арена” безспорно е най-мащабният проект в страната ни с такава насоченост. През изминалите години обучихме над 3500 деца и подрастващи в областта на безопасното управление на дронове, като това е само началото. През последните месеци успяхме да намерим още съмишленици и да разширим партньорската си мрежа. Съвсем скоро ще представим нов формат на събитие, което ще цели да увеличим интеракцията с най-малките участници.

    приложение дронове Дрон Арена Обединено Дрон Общество Дрон Екстрийм

    Оценка на новината

    5.00