• Пети сме в ЕС по развитие на ИТ сектора

    Пети сме в ЕС по развитие на ИТ сектора

    Брутната добавена стойност, която реализира секторът на информационните и комуникационни технологии в България, нараства с 25%

    Пети сме в ЕС по развитие на ИТ сектора

    По данни на Евростат, брутната добавена стойност на ИКТ сектора у нас е на стойност 1.43 млрд. евро и нараства с 25%. Така България се нарежда на пето място в Европейския съюз по дял на високотехнологичния сектор във формирането на брутната добавена стойност. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на кръгла маса Bulgarian ICT Watch, организирана за осма поредна година от ICT Media и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

    През последните години секторът на информационните и комуникационни технологии расте устойчиво и е един от най-бързо развиващите се в икономиката на страната. През първото тримесечие на 2019 г. индексът на оборота в услугите в българския ИКТ сектор е достигнал 154%, сравнено с 2015 година, а оборотът на предприятията е нараснал с 16% спрямо съответното тримесечие на предходната година. Икономическият зам.-министър подчерта също, че заетите в ИКТ бранша са над 57 хиляди души, което превръща сектора в определяща индустрия за българската икономика.

    Според Лъчезар Борисов, ИКТ отрасълът се развива и без намесата на държавата, но икономическото министерство разполага с инструменти, с които подпомага неговото развитие. В подкрепа на твърдението си той изтъкна, че за периода 2008-2019 г. са издадени сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите на 42 проекта в сферата на високотехнологичните услуги. Заместник-министър Борисов изяви желание за срещи с бизнеса, по време на които да се дискутират предложения на фирмите в посока по-ефективно сътрудничество, както и да се набележат мерки, с които държавата да е полезна на отрасъла. По думите на Лъчезар Борисов, София е готова да бъде IT столица на Европа.

    БАСКОМ брутна добавена стойност икт сектор Лъчезар Борисов Bulgarian ICT Watch

    Оценка на новината

    0