• АББ ще внедрява роботи в Болница на бъдещето

    АББ ще внедрява роботи в Болница на бъдещето

    Високотехнологичната компания ще открие първия си център по здравеопазване в Тексаския Медицински център в Хюстън през октомври

    АББ ще внедрява роботи в Болница на бъдещето

    Международната компания АББ обяви, че ще внедри колаборативни роботи в медицински лаборатории в процеса на откриване на нов здравен център на компанията в иновационния кампус на Тексаския Медицински център в Хюстън.

    Когато отвори врати през октомври 2019 г., съоръжението ще бъде първият специализиран център на АББ за изследователска дейност в областта на здравеопазването. Изследователският екип на АББ ще работи в кампуса на Тексаския Медицински център с медицински персонал, учени и инженери, с цел разработването на нехирургични медицински роботизирани системи.

    Сами Атия, президент на бизнес направление “Роботика & Дискретна автоматизация”, заяви: "Процесите в лабораториите от следващо поколение, разработвани в Хюстън, ще ускорят ръчните медицински операции, намалявайки и елиминирайки затруднения в лабораторната работа и повишавайки безопасността и последователността. Това е особено приложимо за нови високотехнологични лечения, като например въведените за пръв път в Тексаския Медицински център терапии за лечение на рак, които днес изискват ръчни и времеемки процеси на изследване”. 

    Днес ограничаващ фактор за броя на пациентите, които могат да бъдат лекувани, представлява нуждата от висококвалифицирани медицински експерти, които прекарват голяма част от деня си извършвайки повтарящи се задачи с ниска стойност, изтъкват от АББ. Използването на роботи за автоматизиране на тези задачи ще даде възможност на медицинските специалисти да се фокусират върху по-високо квалифицирана и продуктивна работа.

    АББ е анализирала широк обхват от съществуващи към момента ръчни процеси в медицинските лаборатории и оценява, че с помощта на автоматизацията всяка година могат да бъдат извършвани 50% повече изследвания. Обучаването на роботите да извършват повторяеми процеси ще намали необходимостта хората да се заемат със задачи, които могат да причиняват увреждания.

    Прогнозира се пазарът за нехирургични медицински роботи да достигне близо 60 000 до 2025 г., което представлява почти учетворяване на пазара спрямо 2018 г., според вътрешно изследване на АББ.

    Колаборативните роботи на АББ, които вече работят в лаборатории за храни и напитки по цял свят, са подходящи за медицински съоръжения, тъй като не изискват предпазни заграждения, за да работят безопасно и ефективно рамо до рамо с хората. Роботите ще предприемат набор от повтарящи се, деликатни и времеемки дейности, включително задачи по дозиране, смесване и пипетиране, както и окомплектоване на стерилни инструменти и зареждане и разтоварване на центрофуги, информират от АББ.

    Квалифициран екип от 20 души от бизнес линия „Роботика” в АББ ще работи в новото изследователско съоръжение с площ от 500 кв.м., което включва автоматизационна лаборатория и съоръжения за обучение на роботи, както и конферентни помещения за съвместно разработване на решения с иновативни партньори.

    Снимка: АББ

    АББ колаборативни роботи автоматизация повторяеми процеси Тексаски Медицински център

    Оценка на новината

    0