• Извършиха първия медицински преглед през 5G мрежата у нас

  Извършиха първия медицински преглед през 5G мрежата у нас

  Демонстрацията беше част от серия практически тестове под мотото „5G тестове за по-добро бъдеще“, които провежда телекомуникационната компания „Теленор”

  Извършиха първия медицински преглед през 5G мрежата у нас

  „Теленор” стартира серия от практически тестове на 5G, като представи първия медицински преглед на пациент в България, извършен през новата технология. Прегледът беше проведен от проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Пирогов“, който се намираше в централата на „Теленор” в София, и проф. д-р Диян Енчев, началник „Травматологичен комплекс” в болницата, който преглеждаше от своя кабинет. „Благодарение на тази революционна технология, достъпът до експертна медицинска помощ ще бъде по-лесен дори за онези пациенти, които са на труднодостъпни места“, каза проф. Балтов.

  Прегледа наблюдаваха също министърът на транспорта Росен Желязков и председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров.

  По време на събитието се проведе и първият разговор през 5G мобилна мрежа у нас. Той се осъществи между изпълнителния директор на телекома Джейсън Кинг и Росен Желязков, и българския актьор Башар Рахал. Те размениха идеи за следващите локации за 5G тестове.

  Това беше първият от серията практически 5G тестове под мотото „5G тестове за по-добро бъдеще“, които „Теленор” ще извърши в България през следващите месеци, след като преди три седмици получи тестови спектър. Чрез различни демонстрации телекомът ще онагледи възможностите на новото поколение мобилна технология. Те ще бъдат специално подготвени, за да отговорят на специфични нужди в областта на производството, образованието, менторството, развлекателната индустрия и културата.

  Освен в София, демонстрациите на 5G технологията ще се проведат и на други места в страната и ще са публично достъпни. За целта „Теленор” ще използва оборудване на Huawei, което включва фиксирана и мобилна базова станция, която може да бъде транспортирана до различни локации.

  „Вярваме, че инвестициите в развитието на 5G мрежа е стратегическа стъпка към напредъка на е-обществото в България. Тя ще окаже положително влияние върху дигиталната трансформация и бъдещето на бизнеса. С появата на тази технология от ново поколение ще положим основата за създаването на напълно нови услуги и бизнес модели, от които да се възползват нашите клиенти“.

   „5G е революция за икономиката, индустрията, обществото, за хората. Държавата, за да изпълнява целенасочената си политика, има три неща, които трябва да направи – разпределението на радиочестотния спектър, насърчения, свързани с редукция на тарифите, за да може цената все пак да не бъде понесена от крайния потребител и намаляване на административната тежест”, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

  Най-видимите и осезаеми предимства на 5G технологията са значително по-високите скорости на достъп, практически моменталната връзка между две страни и по-високата надеждност на връзката.

   

  Снимка: Министерство на транспорта 

  Huawei мобилна мрежа 5g тестове радиочестотен спектър Телено първи медицински преглед през 5G Росен Желязков

  Оценка на новината

  0