• Студенти от Русе с второто място за най-добър дизайн в Shell Eco-marathon

  Студенти от Русе с второто място за най-добър дизайн в Shell Eco-marathon

  Отборът е постигнал 50% намаление на теглото на електромобила,използвайки технология за 3D принтиране

  Студенти от Русе с второто място за най-добър дизайн в Shell Eco-marathon

  Отбор „Автомобилист“ от Русенския университет „Ангел Кънчев“ спечели второ място за най-добър дизайн в категория „Прототипи“ в престижното международно състезание Shell Eco-marathon 2019, съобщиха организаторите на надпреварата в България. В същата категория участват още над 80 автомобила от цяла Европа. Журито на конкурса присъди наградата за отлична ергономия и комфорт на интериора на електромобила и мястото на пилота, и за високо ниво на безопасност на конструкцията. Чрез използване на адитивна (3D) технология, „Автомобилист“ са достигнали 50% намаление на теглото на автомобила, или 27 кг.

  Колата на Русенския университет е проектирана изцяло с помощта на съвременни CAD системи. С тяхна помощ, младите инженери развиват уникални детайли, които не могат да бъдат произведени с познатите класически технологии, изтъкват организаторите. Всеки от детайлите е прецизно изработен с триизмерен печат с цел постигане на предвижданото тегло и естетичен външен вид. Обликът на новия автомобил е развитие на стиловата идентичност на отбор „Автомобилист“, заложена в предишните му прототипи, разработени от 2014 г. досега.

  Тази година състезанието за енергийно ефективни автомобили Shell Eco-marathon Европа 2019 се проведе в автомобилния център Mercedes Benz World, в Уейбридж, Англия. В него се включиха повече от 1500 студенти от над 25 страни.

  „Тази година изключително много се гордеем с качествената изработка на новия ни автомобил. Искахме да докажем, че можем да се конкурираме с отборите от Западна Европа чрез нашия иновативен подход към ергономията на прототипа. Вярвахме, че можем да сме сред най-добрите и го направихме!“, сподели ръководителят на отбора доц. д-р Симеон Илиев.

  награда прототип Shell Eco-marathon 2019 Русенски университет „Ангел Кънчев“ Автомобилист 3D принтиран адитивна технология

  Оценка на новината

  0