• Първият плаващ енергоблок в света беше поставен на кей в руския град Певек

    Първият плаващ енергоблок в света беше поставен на кей в руския град Певек

    Очаква се съоръжението да започне работа до края на годината

    Първият плаващ енергоблок в света беше поставен на кей в руския град Певек

    Първият плаващ атомен енергоблок в света - „Академик Ломоносов”, пристигна на мястото на постоянното си пребиваване в пристанището на град Певек, Чукотка в Далечния изток на Русия и беше поставен на кей. Очаква се съоръжението да започне работа до края на годината, информираха от „Росатом”. След като бъде въведен в експлоатация, „Академик Ломоносов” ще стане първата атомна централа на базата на технологията на малките модулни реактори, работещ прототип и надежден източник на нисковъглеродна енергия за отдалечени райони, изтъкват от ядрената корпорация.

    „Това може да е малка стъпка за устойчивото развитие на Арктика, но е огромен скок за декарбонизирането на отдалечени райони и повратна точка за развитието на централи с малки модулни реактори по света”, заяви генералният директор на руската корпорация „Росатом” Алексей Лихачов.

    „За да се осъществят целите, заложени в плана „Хармония” за достигане на най-малко 25% атомна енергия в световния енергиен микс до 2050 година, ние трябва да демонстрираме ползите от атомната индустрия на повече хора в различни места. „Академик Ломоносов” е първият от новия клас малки мобилни АЕЦ, които ще доставят чиста и надеждна електроенергия, топлина и вода за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие”, коментира генералният директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг.

    „Академик Ломоносов” е пилотен проект и работещ прототип за бъдещия флот от плаващи атомни централи и брегови инсталации, базирани на руските малки модулни реактори. Малките енергоблокове ще могат да бъдат разполагани в труднодостъпни райони в Далечния изток и северната част на Русия, както и предлагани за износ.

    Когато започне серийното производство на малки модулни реактори, централите, работещи с тях в отдалечени райони, ще имат възможност да произвеждат електроенергия, която ще бъде по-евтина от дизела, изтъкват от „Росатом”. Целта е по този начин да се пестят средства и да се предотврати изпускането на вредни емисии.

    АЕЦ Росатом плаващ атомен енергоблок план "Хармония" Академик Ломоносов Световна ядрена асоциация Агнета Ризинг модулни реактори Певек Чукотка

    Оценка на новината

    5.00