• Започна 75-ият Международен технически панаир в Пловдив

  Започна 75-ият Международен технически панаир в Пловдив

  Министър-председателят Бойко Борисов преряза лентата на деловия форум, който продължава до 28 септември

  Започна 75-ият Международен технически панаир в Пловдив

  Близо 600 фирми от 34 страни участват тази година в 75-ия Международния технически панаир в Пловдив. Най-старото индустриално изложение в България беше открито официално от премиера Бойко Борисов. Той посочи, че държавата прави всичко необходимо за развитието на икономиката, като отчете, че „ръстът е 3.5%, кредитният рейтинг на страната се повишава, вървим към чакалнята на еврото”. По думите на Борисов, като резултат бизнесът е активен. Форумът продължава от 23 до 28 септември.

  В прерязването на лентата, освен премиера, участваха още посланика на Русия Анатолий Макаров и Наталия Бочарова, заместник-министър на науката и висшето образование на Руската федерация, която е страна партньор на ЕСЕН 2019. 

  Русия е заинтересована от мащабно развитие на хуманитарното и иновационното сътрудничество с България. Последното е особено важно в сегашния период, когато трябва да се съсредоточим върху важните, големи, взаимоизгодни и икономически значими проекти“, заяви в своето приветствие Наталия Бочарова, заместник-министър на науката и висшето образование на Руската федерация.

  Близо 600 фирми от 34 страни участват тази година в Международния технически панаир. „Основните акценти са: модерно инфраструктурно строителство, дигитализация, киберсигурност, енергийна ефективност, хибридна техника, автоматизация, роботика, микроелектроника, лазерни и нанотехнологии, зелена икономика. Експозициите показва технологични новости, които утре ще бъдат навсякъде в живота“, каза д-р Иван Соколов главен директор на „Международен панаир Пловдив”.

  Изложителите, които идват за първи път, са 39%, а миналата година са били 35%. По думите на д-р Соколов, този ръст говори както за нарастващ интерес към деловия форум, така и за появата на нови сегменти в индустрията.

  35 върхови разработки се състезават в традиционния Международен конкурс за златни медали тази година, което е най-високото пазарно отличие в българската индустрия. Над 30 събития са включени в съпътстващата програма на Есенния панаир.

  Международният технически панаир е отворен за посетители от 9 до 18 ч., а в събота – до 14 часа. Билетът струва 7 лева, като за ученици има преференциална цена от 4 лв., а за инвалиди входът е безплатен.

   

  Снимка: Международен технически панаир, Пловдив

  русия Бойко Борисов роботика киберсигурност дигитализация международен панаир Пловдив Есенен технически панаир Международен Технически панаир технологии

  Оценка на новината

  0