• Започна европейският месец на киберсигурността

  Започна европейският месец на киберсигурността

  Едно от посланията на инициативата е, че киберхигиената е навик, който се придобива на ранна възраст и остава за цял живот

  Започна европейският месец на киберсигурността

  Във всички държави-членки на Европейския съюз започна Европейският месец на киберсигурността, съобщиха от представителството на Европейската комисия в България. Кампанията има за цел да насочи вниманието към киберзаплахите и да повиши осведомеността на европейските граждани и организации по въпросите на киберсигурността чрез образование и споделяне на добри практики.

  Европейският комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел заяви: „Европейският месец на киберсигурността е част от нашите по-големи усилия да развиваме и поддържаме уменията си за безопасна употреба на интернет, да прилагаме широкообхватни предпазни мерки и да създадем наистина сигурен единен цифров пазар.“ 

  Фокусът на кампанията е върху две основни теми: първо, върху ежедневните навици, проверки и поведение, които се изискват за безопасност онлайн, и второ, върху това как да сме технологично грамотни и същевременно защитени по отношение на  бързоразвиващите се технологии. Общата цел е да се гарантира, че гражданите са наясно с рисковете онлайн и имат инструменти, за да станат по-защитени и уверени потребители.

  Първата тема обхваща основните принципи на „онлайн хигиената“, които гарантират нашата безопасност онлайн и които всеки трябва да възприеме в ежедневието си. Основното послание е, че киберхигиената е навик, който се придобива на ранна възраст и остава за цял живот.

  Изпълнителният директор на Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA) Удо Хелмбрехт допълни: „Киберзаплахите непрекъснато мутират и от нас зависи най-вече дали ще опазим своята сигурност онлайн. Главна цел на Европейския месец на киберсигурността е всички граждани да бъдат наясно с рисковете във виртуалната среда и да разполагат с необходимото, за да бъдат по-адаптивни и уверени потребители. През октомври приканваме всички да останат бдителни по отношение на новите технологии и да научат как да си изградят добри навици за киберхигиена“.

  Втората тема поставя ударение върху „нововъзникващите технологии“ и върху нуждата от сигурност за потребителите и техните авангардни устройства. Технологиите се развиват бързо и е редно, придобивайки нов продукт, да настройваме по подходящ начин параметрите за сигурност и защита на личните данни, напомнят експертите от Брюксел. Гражданите ще бъдат запознати отблизо с въпросите, на които следва да отделят внимание, що се отнася до новите технологии.

  Европейският месец на киберсигурността е ежегодна кампания на Европейския съюз за повишаване на осведомеността и популяризиране на киберсигурността сред гражданите и организациите, както и за предоставяне на актуална информация, свързана със сигурността.

  Мария Габриел Европейски месец на киберсигурността виртуална среда Агенция на Европейския съюз за киберсигурност ENISA Удо Хелмбрехт кибер заплахи

  Оценка на новината

  0