• Мощен изкуствен интелект помага за анализа на данни

    Мощен изкуствен интелект помага за анализа на данни

    Новата версия 2019.3 на аналитичния софтуер Tableau добавя редица възможности за по-умна обработка на фирмените информационни масиви

    Мощен изкуствен интелект помага за анализа на данни

    Системите за бизнес анализи (BI - Business Intelligence) стават все по-популярни сред българските предприятия през последните месеци и фирмите в бранша отчитат нарастващо търсене на квалифицирани кадри в тази област. А новата версия 2019.3 на аналитичния софтуер Tableau добавя мощен нов изкуствен интелект към този тип решения. „Машинното самообучение е сред най-силно застъпените тенденции при решенията за бизнес анализи тази година. BI софтуерите, като Tableau, прогресивно „поумняват“ с всяка нова версия, за да дадат възможност на все по-широк кръг бизнес потребители да използват пълния капацитет на данните си и да извлекат максимална стойност от тях.“, споделят от консултантската компания Тим ВИЖЪН България, която е партньор на Tableau в България.

    Едно от най-любопитните допълнения към възможностите на Tableau е функцията Explain Data, която добавя изкуствен интелект към работата с данни. Тя е създадена като разширение на стартиралата в началото на годината функция Ask Data, която дава възможност на потребителя на практика да задават директни въпроси към данните на организацията и да получават отговори под формата на интерактивни графики. Explain Data от своя страна добавя възможност софтуерът да обясни определени данни в графиката, която потребителят вижда и да си отговори не само на въпросите какво се случва с бизнеса му, но и защо се случва. По този начин дори хора без задълбочени познания за интерфейса на аналитичното решение могат да взаимодействат с данните на много по-дълбоко ниво и да откриват тенденции, зависимости и причини, за които дори не са и подозирали.

    Друга нова функционалност - Tableau Catalog - позволява на потребителите много по-лесно и удобно да намират и управляват нужните им данни. Тя облекчава работата както на IT отдела, така и на бизнес потребителите. Първите могат много по-лесно да наблюдават и управляват кой и за какво ползва определени набори от данни и да гарантират сигурността на информацията, докато вторите могат още по-бързо и адекватно да намерят точната информация за своите справки и анализи и да са сигурни, че тя е актуална и надеждна.

    Tableau Catalog е част от Data Management Add-on - изцяло ново направление в развитието на Tableau, насочено към подготовката и управлението на масивите от данни преди техния анализ. То издига управлението на информацията на още по-високо равнище, предоставяйки на организациите, работещи с големи бази данни по-добър контрол, по-висока сигурност на данните и възможност те да бъдат мигрирани и скалирани според нуждите на бизнеса.

    В допълнение Tableau 2019.3 добавя към възможностите на аналитичния софтуер над 30 нови функционалности и подобрения, сред които нови възможности за криптиране на данните с цел постигане на още по-високо ниво на сигурност, интегриране на Ask Data във вътрешнофирмени и потребителски портали, за да може силата на данните да стане достъпна за още по-широк кръг от потребители и много други.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    5.00