• Осем начина, по които блокчейн ще промени обществото ни

    Осем начина, по които блокчейн ще промени обществото ни

    Компании без шефове, микроразплащания между машини и по-ефективно управление на идентичността - това са само част от приложенията на тази децентрализирана технология, които тепърва ще навлязат в живота ни

    Осем начина, по които блокчейн ще промени обществото ни

    През последните години блокчейн навлиза все по-широко в публичното пространство. Все по-често слушаме за биткойн и други криптовалути, които са базирани на тази технология. Тя обаче отдавна надхвърля потенциалите на криптовалутите и се превръща в значима децентрализирана платформа, на която могат да бъдат създадени всякакви системи и бази данни.

    “По-голяма сигурност, прозрачност, децентрализация и надеждност - това са основните предимства на блокчейн, на база на които могат изцяло да се предефинират както обществените услуги, така и бизнесът като цяло. И за нас е радващо, че подпомагайки някои от най-перспективните проекти в областта, сме част от тази промяна” - споделя Стефка Стоянов от позиционираната в България компания AE Ventures, която инвестира в перспективни блокчейн стартъпи от целия свят директно или чрез акселераторската си програма - Старфлийт.

    В следващите редове екипът на AE Ventures споделя някои от начините, по които блокчейн предстои да промени обществото ни през следващите години.

    Умни договори

    Едно от най-интересните приложения на блокчейн са т.нар. умни договори (smart contracts). Концепцията за тях е създадена още през 1994 г., но стават популярни едва с навлизането на криптовалутите през последните десетина години. Умните договори оптимизират и автоматизират взаимоотношенията между страните, което от своя страна премахва необходимостта от посредници в огромен брой дейности. Така например посредством умен договор може да бъде дигитално блокирана кола, ако вноските по лизинга й не са внесени навреме или пък да се управлява недвижим имот, който има много на брой собственици..

    Микро разплащания

    Автоматизираните микроразплащания могат да се превърнат в важен аспект от функционирането на технологии като Internet of Things (IoT). През следващите години предстои да видим истински бум на умни автомобили, летящи дронове, умни домакински уреди (печки, хладилници, дори умни тоалетни и цели сгради). За да ускорят работния процес, все повече индустрии ще разчитат на автоматизирани транзакции от машина към машина. Възможността за микротранзакции като например покупки на приложения или дори енергия за умния ни хладилник, които да бъдат обработвани децентрализирано в блокчейн, отваря нови възможности за бъдещето на икономиката.

    Децентрализирани компании без шефове

    Децентрализираната автономна организация (ДАО) е концепция за компания, която функционира без шефове. Това става на базата на правила, въведени в блокчейн, които се контролират по прозрачен начин от акционерите / участниците, без да се влияят от централното управление. Данните за финансовите транзакции, както и правилата, по които функционират такива компании, се поддържат от блокчейн. Това дава възможност значително да се намалят разходите, тъй като се елиминира необходимостта от наличието на доверена трета страна.

    Децентрализирано управление на общности

    Освен на компании, блокчейн технологията дава възможност за децентрализация на цели общности - както за управлението на публични проекти, финансови и други ресурси, така и за провеждането на избори или референдуми. Това може да стане чрез създаването на умни договори и автоматизирани процедури, които определят правилата и гарантират прозрачност при изпълнението. Други възможности са създаването на виртуални валути за локални общности, нови механизми за споделяне на публични ресурси и активи, както и децентрализирани приложения, които сами да взимат решение и да предизвикват определени действия, когато са на лице съответните фактори за това.

    Управление на идентичността

    През последните години реалният ни живот става все по интегриран с дигиталния и способността да докажем идентичността си пред кредитори, институции и всевъзможни организации става все по-важна. Множество финансови и осигурителни институции днес разполагат с голяма част от личните ни данни, което поставя въпроса за тяхната сигурност и достъпност от трети страни. Блокчейн може да реши всички тези проблеми, позволявайки да бъдем идентифицирани във всеки момент, когато това е необходимо и същевременно да не се налага чувствителна информация за нас да попада в трети страни. Сред пионерите в тази област е Естония, в която редица приложения, свързани с идентичността на гражданите, функционират върху блокчейн.

    Умни електрически гридове

    Появата на все повече соларни и вятърни инсталации, и други възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) превръщат всеки освен в потребител също и в потенциален производител на електроенергия. В България регулациите в тази сфера все още са изостанали, но в редица други държави всяко домакинство или фирма може да използва собствена соларна инсталация за да произвежда ток и дори да го продава на свободния пазар. Когато пък няма достатъчно слънце, може да закупи нужната му енергия за собствени нужди. Блокчейн технологиите могат да улеснят създаването на децентрализирани умни електрически гридове, чрез които да се осъществяват тези взаимоотношения.

    Здравеопазване

    В медицинската сфера блокчейн приложения могат да намалят случаите с фатален край, заради грешни диагнози в резултат на неправилна или невярна информация. С тяхна помощ може да бъде създадена сигурна децентрализирана система, която да съдържа медицинска информация, свързана с историята на заболяванията на всеки пациент. Високото ниво на сигурност, характерна за блокчей, ще позволи достъп до тази чувствителна информация да имат единствено оторизирани лекари.

    Недвижими имоти

    Управлението и продажбата на имоти могат да бъдат базирани изцяло на умните договори на блокчейн, осигурявайки прозрачност и намалявайки времето и разходите за осъществяването им. Това е един от браншовете, в които нуждата от посредници може изцяло да отпадне в следствие на използването на блокчейн. Възможно е дори дадено лице да токенизира своя собствен апартамент и да предложи част от него на общност от инвеститори, въпреки че ще продължи да живее в него и занапред.

    За AE Ventures

    AE Ventures е базирана в България компания, която финансира и подпомага блокчейн проекти в различен стадий на развитие. Тя организира и акселератор за блокчейн стартъпи - Starfleet, който осигурява финансова, технологична, продуктова, маркетингова, счетоводна и правна подкрепа за компании в начален стадий на развитие.

    За æternity Blockchain

    Основана през 2016 г. æternity е блокчейн 3.0 платформа за децентрализирани приложения, която има за основна цел да разреши проблемите, свързани с мащабирането на блокчейн технологията. Основни предимства на платформата са големият брой транзакции, които могат да бъдат извършвани паралелно, тяхната поверителност, децентрализираните приложения, които работят и на мобилни устройства и по-добрата възможност за използване на т.нар. умни договори.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    5.00