• Предстои преход към втечнен газ, биогорива, водород и е-автомобили

    Предстои преход към втечнен газ, биогорива, водород и е-автомобили

    Камелия Славейкова, изпълнителен директор на "Шел България" коментира какво предстои да се случи в бъдеще с горивата и автомобулната индустия

    Предстои преход към втечнен газ, биогорива, водород и е-автомобили

    Живеем във време, в което глобалната енергийна система се променя непрекъснато и това ще продължи и през следващите 5-10 години. Ще бъде в сила както за Европа, така и за България. Промените ще бъдат движени основно от два фактора - целта за постигане на нулеви нетни емисии в Европа до 2050 г. и новите нужди и очаквания на клиентите по отношение на удобство, качество, дигитализация и обслужване.

    Нулевите нетни емисии в Европа до 2050 г. ще изискват промени като преминаване от традиционните горива, които при изгарянеотделят парникови газове в атмосферата, към горива, които отделят много по-ниски средни нива. Ще бъде необходим микс от различни енергийни решения – наред с енергийно по-ефективните традиционни горива като бензин и дизел все повече ще станем свидетели на преход към нисковъглеродни горива или възобновяеми енергийни източници като втечнен природен газ (LNG), биогорива, водород и електрически превозни средства. Това е областта, в която Shell като доставчик може да играе важна роля. То е и в съответствие с нашата амбиция да намалим водородния отпечатък на енергийните продукти, които ние продаваме, с 50% до 2050 г.

    Ще бъдем свидетели на повишена употреба на различни видове електрически превозни средства и подобрен достъп до разнообразие от варианти за зареждане. Това включва стандартни умни зарядни станции, подходящи за хората, зареждащи през нощта в домовете си или през работно време. Друг вариант могат да бъдат бързозарядни станции за шофьорите на път, които се нуждаят от презареждане.

    Изменението на микса от енергийни продукти в енергийната система е от ключово значение за прехода към нисковъглеродна система. Осъществяването на тази смяна обаче не е въпрос само на предлагане, но и на търсене. Голяма част от търсенето се свежда до избора на отделния потребител, но зависи и от правителството, което трябва да предложи добре балансирани данъци и стимули, за да окуражи нисковъглеродните решения.

    Променящите се нужди и очаквания на клиентите ще трансформират търговските обекти, които ще се превърнат по-скоро в дестинация, отколкото просто в място, на което се зарежда. Дали ще спират за качествено кафе и сандвич, или за да се снабдят с продукти за вечеря, хората ще посещават търговските комплекси, за да се възползват максимално от услугите, които им се предлагат в забързаното им всекидневие. Различни мобилни приложения ще помагат на клиентите да планират спирките си по пътя, да плащат през телефона си и да управляват точките си от лоялни програми. Ще се прилагат все повече и повече иновации с цел да се подобри обслужването. Тези промени са за добро и са неизбежни.

    икономика Електрически автомибили Горива технологи втечнен газ енергийни системи традиционни горива био горива

    Оценка на новината

    0