• Български студенти са финалисти в международен конкурс на Microsoft за иновации в образованието

    Български студенти са финалисти в международен конкурс на Microsoft за иновации в образованието

    Те впечатлили журито с решение, предлагащо персонализиран подход към обучението, който да повиши ефективността на съществуващата система, като същевременно ангажира ученика по забавен и интерактивен начин.

    Български студенти са финалисти в международен конкурс на Microsoft за иновации в образованието

    Отбор от двама български студенти е сред шестте най-добри, класирани на финала на международния образователен конкурс The next AI Guardians. Възпитаниците на факултета по математика и информатика към Софийския университет ще участват във финала на инициативата на Microsoft на 18 юни, който ще се проведе онлайн. Целта на The next AI Guardians е да покаже как чрез изкуствен интелект може да се подобри образованието. Студентите Кристиян Вачев и Калоян Мънев работят под наставничеството на д-р Преслав Наков, ст. н.с. I ст. в Катарския институт по компютърни изследвания, Хамад бин Халифа Юнивърсити, и преподавател в Софийския университет. Съветник на отбора е Георги Къдрев, съосновател и управител на Imagga.

    Българите са впечатлили журито с решение, предлагащо персонализиран подход към обучението, който да повиши ефективността на съществуващата система, като същевременно ангажира ученика по забавен и интерактивен начин.

    Техният проект, който може да се определи като „дърво на знанието“, позволява образователните цели да бъдат организирани в клъстери, наречени „възли“. Всяко листо от дървото представлява онлайн материал (видео, статия и т.н.). Ученикът, с помощта на учителя, трябва да намери с каква информация да го запълни, точно както в ежедневието и бъдещия си професионален живот сам избира източниците си на информация. След изучаването на всеки клъстер, алгоритъм, базиран на изкуствен интелект, ще генерира въпроси по темите в него. С отговорите на този тест ученикът сам може да установи нивото на придобитите знания от конкретния „възел“, а учителят – да даде насоки точно там, където има пропуски в усвояването на материала. Учениците, които са получили висок резултат при „изпита“, могат да помагат в обучението на останалите и така да формират „дърво на знанието“ си.

    За момчетата сега предстои финалният етап на надпреварата, който ще се проведе онлайн. Заедно с останалите участници те ще трябва да представят идеята си пред някои от най-уважаваните имена в бизнеса. Всеки отбор трябва да представи иновацията си по впечатляващ начин и да отговори на трудните въпроси на журито. В начинанието ще им помага индивидуален ментор, който ще им помогне да направят бизнес план за своя проект.

    „Промяната в модела, която пандемията от COVID-19 наложи, на практика показа, че традиционната образователна система не може просто да бъде директно прехвърлена онлайн. Преподаването с едно темпо за всички ученици не е най-ефективният начин за учене. С нашия проект се опитваме да решим три основни проблема на съществуващата система: добиване на знание – научаване на сурови факти и принципи, взаимопомощ – помощ с обяснение и отговори на всички възникнали въпроси и най-важното цел – проект, в който ученикът може да приложи на практика наученото“, обясняват младите иноватори.

    „Много се радваме, че отбор от България е сред финалистите. Това е ясен знак, че усилията ни за насърчаване на дигиталното образование в региона дават положителни резултати. Още по-удовлетворяващо ще е когато видим проекта реализиран в практиката и използван от академичните институции. Надявам се това да се случи скоро и пожелаваме успех на отбора на финала“, категорична е Албена Спасова, която отговаря за образователните инициативи на Microsoft в 24 държави в Централна и Източна Европа.

    От Microsoft са предвидили за финалистите и двудневен хакатон. Той ще се проведе в Будапеща, както беше планирано първоначално, когато ситуацията се нормализира.

    Източник: https://mediabricks.bg

    Microsoft Covid-19 Будапеща Софийския университет

    Оценка на новината

    5.00