• Марк Зукърбърг увери, че Facebook може да защити целостта на изборите през 2020 г.

    Марк Зукърбърг увери, че Facebook може да защити целостта на изборите през 2020 г.

    Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че неговата платформа е готова да се бори с дезинформацията по време на предстоящите президентски избори в САЩ, тъй като води битка срещу намесата от страна на чужди държави.

    Марк Зукърбърг увери, че Facebook може да защити целостта на изборите през 2020 г.

    Изпълнителният директор обясни и как компанията се справя с дезинформация относно коронавирусa - включително и с неверни твърдения за лечения, разпространявани от президенти.

    Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че неговата платформа е готова да се бори с дезинформацията по време на предстоящите президентски избори в САЩ, тъй като води битка срещу намесата от страна на чужди държави.

    В интервю г-н Зукърбърг каза пред Би Би Си, че той и неговата компания „са научили много за това как работи политиката онлайн“ от 2016 г. насам и че Facebook работи с правителства по целия свят, за да се подготви за предстоящите яростни атаки.

    „Една голяма област, в която бяхме изостанали през 2016 г., но мисля, че сега сме доста напреднали в идентифицирането и борбата с тези координирани информационни кампании, идващи от различни държавни по целия свят.“

    Казвайки, че компанията е работила с правителства по целия свят, за да се подобри в идентифицирането на тези заплахи, г-н Зукърбърг заяви, че „страните ще продължат да се опитват и да се намесват.".

    „И аз се чувствам доста уверен, че ще успеем да защитим целостта на предстоящите избори.“

    Facebook е под силен натиск от американските власти за това, че трябва да поема повече отговорност за политическото съдържание. Според проучване на университета в Принстън, никоя друга интернет платформа не улеснява разпространението на дезинформация толкова бързо и в такъв обем, както Facebook.

    Независимо от това, тя се противопостави на призивите за бързи промени и на критиката в началото на тази година, когато обяви, че няма да промени рекламната си политика, включително микро-насочването, което позволява на политическите участници да изпращат обработени съобщения до изключително специфични групи ,

    Г-н Зукърбърг, който упражнява пълен индивидуален контрол в компанията, също беше попитан за разпространението на дезинформация около пандемията на коронавирус, включително неоснователни твърдения, че 5G инфраструктурата играе роля в разпространението на вируса.

    „Ако някой луд човек реши да започне да казва на хората да пият или да инжектират белина“ - намеквайки за Доналд Тръмп - „какъв да бъде отговорът на алгоритъма на Facebook?“

    Зукърбърг отговори, че когато става дума за „вредна дезинформация, която излага хората на непосредствен риск от физическо нараняване“, Facebook ще я свали.

    Това очевидно важи за всички потребители и публични говорители, без значение колко влиятелни са те. „Имаше случай, в който бразилският президент каза, че е доказано от всички учени, че има лекарство, което доказано лекува коронавируса. Това очевидно не е вярно ... затова трябваше да го премахнем. "

    Все пак изпълнителният директор на Facebook каза, че има две нива на дезинформация. „Ако казвате нещо, което ще изложи хората на непосредствен риск, ние го сваляме. Ако казвате нещо, което е просто грешно, ние не го сваляме, но по принцип го спираме да се разпространява. Това е много по-чувствителна тема, защото в обществото има много неща, които някой смята за лоши, но други хора от другата страна на този въпрос смятат, че е добре.

     

    САЩ facebook избори коронавирус Зукърбърг

    Оценка на новината

    5.00