• Първата 5G мрежа в Швеция вече е факт

    Първата 5G мрежа в Швеция вече е факт

    Новата технология осигурява скорост на пренос на информация от 1 Gb/s, почти 4 пъти по-бързо от това на 4G поколението.

    Първата 5G мрежа в Швеция вече е факт

    В Швеция телекомуникационната компания Tele2 даде официално старт на първата търговска мобилна 5G мрежа вчера. Това стана факт в по-големите градове на страната: има точки в Стокхолм, Гьотеборг и Малмьо. В официално съобщение на компанията нейнитя директор Андерс Нилсон оповести за поставянато на началото на първата истинска и всеобхватна 5G мрежа в Швеция.

    Новата технология поддържа скорост за пренос на информация от 1 Gb/S. Това е почти 4 пъти по-бързо от скоростта на 4G технологията. За момента само клиентите на Tele2, които използват неограничен интернет, ще получат връзка с 5G автоматично.

    Tele2 изпревари своите конкуренти и основни доставчици на мобилни услуги Telia и Ericsson.

    Междувременно Йенс Сандър, професор по радиотехника в Кралския технологичен университет, обясни, че новото поколение мобилна мрежа е от първостепенно значение за индустрията и по-конкретно за устройства, свързани към обща мрежа, безпилотни превозни средства, както и много други, които ще изискват по-мощни мрежи или това, което се нарича Интернет на нещата. Според Сандър един обикновен мобилен потребител едва ли ще забележи значителна разлика при преминаване от 4G към 5G. По-скоро 5G технологията ще донесе значителни ползи за жителите на пренаселените региони в Азия, където капацитетът на съществуващите мрежи е недостатъчен за осъществяване на висококачествена комуникация. В Швеция таванът все още не е достигнат и 4G възможностите ще са напълно достатъчни да покриват потребностите още известно време.

    4G Швеция 5g Ericsson Кралския технологичен университет висококачествена комуникация

    Оценка на новината

    0