• Светло бъдеще за източниците на възобновяема електроенергия

    Светло бъдеще за източниците на възобновяема електроенергия

    Намаляващите цени на соларните системи за прeвръщане на слънчевата светлина в електричество изпревариха прогнозите с десетилетия, ускорявайки прехода към чиста енергийна система.

    Светло бъдеще за източниците на възобновяема електроенергия

    Цените на възобновяемите източници на електроенергия паднаха по-бързо, отколкото прогнозираха експертите. Как електричеството от фотоволтаичните панели стана толкова евтино?

    Намаляващите цени на соларните системи за прeвръщане на слънчевата светлина в електричество изпревариха прогнозите с десетилетия, ускорявайки прехода към чиста енергийна система.

    Цените на слънчевата енергия са паднали достатъчно ниско, за да направят фотоволтаиците най-евтиният източник на електроенергия в по-голямата част от света в това число подбиване на цените на изкопаемите горива, дори преди да се отчетат разходи като замърсяването на въздуха и изменението на климата. Средно около $ 0,05 / kWh са разходите за генериране на слънчева електроенергия достигнаха ниски нива, което преди шест години Международната агенция по енергетика не очакваше да се случи до средата на века.

    Когато през 2006 г. Джени Чейс започна да работи върху слънчевата енергия, нейната длъжност беше ръководител на „невероятни технологии“ - и смяташе, че слънчевата енергия може да осигури само 1% от световните нужди от електричество.

    Цената на възобновяемите енергийни източници и въздействието върху климатичните промени.

    Енергийният сектор е отговорен за около три четвърти от глобалните емисии на парникови газове - главно за изгарянето на въглища, нефт и газ и правителствата трябва бързо да декарбонизират своите електрически мрежи, за да изпълнят цели, които поддържат глобалното затопляне много под 2 градуса по Целзий (3.6 градуса по Фаренхайт).

    Въглищата, които отдавна се смятат за най-евтиния начин за производство на електроенергия, сега едва се конкурират с енергията, идваща от слънчевата светлина. Конкуренцията нарасна толкова силно, че разработчиците рискуват и харчат повече от 600 милиарда долара (546 милиарда евро) чрез планирани проекти за въглища, според анализ, публикуван през март от мозъчния тръст Carbon Tracker Initiative.

    В рамките на десетилетие, прогнозират авторите, навсякъде ще бъде по-евтино да се затворят съществуващите централи, работещи с въглища и на тяхно място да се построят нови соларни и вятърни централи. Това би могло да измести енергийния микс в страни, бедни на въглища като САЩ с правителства, враждебно настроени към спиране на изменението на климата.
    Евтината слънчева енергия вече се превърна в решение и никой не съжалява за това, заяви Марсело Мена-Караско, бивш министър на околната среда в Чили. "Няма значение какво мислят вашите президенти, пазарът има нужда от този разговор."

    Къде е най-евтина слънчевата енергия?

    Най-евтината сделка за слънчева енергия в света беше подписана миналия месец от Абу Даби с $ 0,0135 / kWh, по-ниска от рекордни сделки, определени по-рано тази година от Дубай и след това Катар. Анализаторите казват, че комуналните услуги в тези страни се възползват от безплатни връзки земя и мрежа, които понижават цените под реалната цена.

    В други региони - дори слънчеви - липсата на финансиране е пречка за разширяването.

    В Индия, където правителството настоява да съживи въглеродната индустрия, която се разпада, соларните разработчици плащат няколко пъти повече лихви по дълга, отколкото в Близкия изток, заяви Вибхути Гарг, старши специалист по енергетика в Международния институт за устойчиво развитие.

    В цяла Африка, където се очаква да нарасне потреблението на енергия с нарастване на населението и жизнения стандарт, трудностите с осигуряването на средства пречат на изграждане на потенциално изгоден соларен бум. На континента са инсталирани само 5 гигавата слънчеви фотоволтаични панели - по-малко от една държава като Великобритания, която получава много по-малко слънчеви часове.

    "Говорим за география, която е благословена с възобновяема енергия", казва Мохамед Адоу, директор на Power Shift Africa, енергиен мозъчен тръст. "Това, от което се нуждаем сега, е нашите лидери, особено в Африка, да поставят всичко на мястото си, за да ни позволят да се възползваме и да се възползваме от революцията за възобновяема енергия."

    Как слънчевата енергия стана толкова евтина?

    Първите слънчеви фотоволтаични клетки са измислени от изследователи в САЩ през 1954 г., изведени на пазарите чрез субсидии в Германия в началото на 21 век и са конкурентни в голям мащаб в Китай след това. Проучване, публикувано в списанието Energy Policy през 2018 г., установи, че 60% от спада на цените между 1980 и 2012 г. се дължи на правителствените политики, стимулиращи растежа на пазара, като тарифи за захранване, които плащат на потребителите за неизползвана енергия, която доставят в мрежата.

    В Германия, която има най-много инсталирани соларни панел на човек, подобни политики задействаха инвестиции, които от своя страна доведоха до бързи иновации, заяви Дейвид Ведепол от германската група за слънчеви лоби BSW. Той създаде стимули за производителите да правят слънчеви панели и да изграждат нови фабрики и машини.

    Всеки път, когато слънчевият капацитет се удвои, общата цена на слънчевата енергия намалява с около 30%. Анализаторите наричат тази връзка крива на обучението. Колкото повече слънчеви централи са внедрени, толкова повече технологията намалява в цената - въпреки че печалбите се изравняват с времето.

    Търсенето в Германия на слънчева енергия "не само инсталира много соларни клетки, но и катализира кривата на обучение", казва Грегъри Немет, професор в Университета на Уисконсин-Медисън, който е написал книга за това как слънчевата енергия става евтина. В Китай, където сега се произвеждат по-голямата част от световните слънчеви панели, производствените процеси бяха допълнително усъвършенствани, за да сведат цените до нива, които се конкурират с тези на въглищата.

    Какво е бъдещето на слънчевата енергия?

    В слънчевите части на света средните цените на соларната енергия са на път да достигнат 0,01 долара / кВтч до 2035 г., според анализ на защитника на чистата енергия Рамес Наам през май. "При отворен пазар тези невероятно ниски цени биха докарали фабриките за производство на въглища в фалит", пише той.

    Но други анализатори са по-малко оптимистични и поставят под въпрос дали степента на обучение може да се приложи за общите разходи за слънчева енергия или само за капиталовите разходи. Прогнозите за цените на слънчевата енергия в слънчевите страни през следващите няколко десетилетия варират от под $ 0,01 / кВтч до $ 0,025 / кВтч, което все още е доста под разходите за експлоатация на съществуващи централи за въглища.

    Електрическите мрежи също трябва да отстранят проблемите с прекъсването, каза Ауке Хоекстра, изследовател на електромобили от Техническия университет в Айндховен. Тъй като небето е по-тъмно през нощта и през зимата, привлекателността на слънчевата енергия зависи от това доколко електрическата мрежа може да управлява търсенето и да съхранява енергия.

     

    соларна система слънчева енергия фотоволтаична система

    Оценка на новината

    0