• Историческо събитие: частната ракета SpaceX потегли с двама астронавти към Международната космическа станция

    Историческо събитие: частната ракета SpaceX потегли с двама астронавти към Международната космическа станция

    Космическият кораб успешно се отдели от ракетата и пое към орбита за подготовка за скачване в неделя с Международната космическа станция.

    Историческо събитие: частната ракета SpaceX потегли с двама астронавти към Международната космическа станция

    Вторият опит на SpaceX бе успешен. Капсулата Crew Dragon с двама астронавти на борда - Боб Бенкън и Дъг Хърли беше изстреляна в орбита с помощта на ракетата Falcon 9, след което тя успешно се върна на Земята и се приводни на платформа в океана.

    Историческото събитие се състоя на космодрума „Кейп Канаверал“ във Флорида. Изстрелването беше точно в 22:22 ч. българско време.

    Полетът до Международната космическа станция беше отложен в сряда заради лошо време. Това е първият път, в който американската агенция за космически изследвания използва частна компания, за да транспортира екипаж в орбита.

    НАСА помогна за финансирането на развитието на космическия кораб Crew Dragon на SpaceX по програмата Commercial Crew, която дойде като заместител на Space Shuttle на агенцията, затворена през 2011 г. Досега SpaceX е получила над 3.1 милиарда долара по нея за разработването на Crew Dragon. Изчисленията сочат, че програмата ще спести на данъкоплатците между 20 и 30 милиарда долара в сравнение с предишните планове на НАСА.

    Президентът Доналд Тръмп долетя във Флорида на борда на Air Force One, за да наблюдава изстрелването и го определи като “наистина нещо специално”.

    Астронавтите благодариха на всички за успешния старт и честта да участват в това историческо събитие за човечеството и овладяването на космоса.

     

    SpaceX NASA Международната космическа станция

    Оценка на новината

    0