• Правителството на Обединеното кралство изготвя план за премахване на предавката на Huawei от 5G мрежите на Великобритания

    Правителството на Обединеното кралство изготвя план за премахване на предавката на Huawei от 5G мрежите на Великобритания

    Великобритания ще започне постепенно прекратяване на оборудването на Huawei от своите 5G мобилни мрежи тази година.

    Правителството на Обединеното кралство изготвя план за премахване на предавката на Huawei от 5G мрежите на Великобритания

    Националният център за киберсигурност на Великобритания (NCSC) започна спешен преглед на ролята на Huawei, след като САЩ въведоха нови санкции, насочени към отстраняване на китайската фирма от ключови доставки на чипове.

    Великобритания ще започне постепенно прекратяване на оборудването на Huawei от своите 5G мобилни мрежи тази година, съобщи американската преса през уикенда. Ако това е така, това означава значителен обрат в позицията на правителството по отношение на китайския телекомуникационен гигант.

    През януари Лондон заяви, че Huawei може да играе ограничена роля в 5G мрежите на Великобритания. Това разгневи САЩ, който всячески се стреми да накара държавите да блокират китайската компания. Вашингтон твърди, че Huawei представлява риск за националната сигурност, като твърди, че оборудването му може да бъде използвано от Пекин за шпионаж. Huawei многократно е отричал тези обвинения.

    Новото правило на САЩ, прието през май, изисква от чуждестранните производители, използващи американско оборудване за производство на чипове, да получат лиценз, преди да могат да продават полупроводници на Huawei. Американските санкции ще принудят Huawei да използва ненадеждна технология, която може да направи риска невъзможен за контрол.

    Виктор Джанг, вицепрезидент на Huawei, заяви, че фирмата е отворена за дискусии с правителството и че е "твърде рано да се определи въздействието" на предложените американски ограничения.

    „Всички наши водещи в света продукти и решения използват технологии и компоненти, над които правителството на Великобритания има строг надзор. Нашата технология вече е широко използвана в 5G мрежи в цялата страна и е помогнала за свързването на хората по време на блокиране “, казва Джанг в изявление.

    САЩ работи над глобална кампания от повече от година, за да убеди държавите да блокират Huawei от техните 5G мрежи. Някои като Австралия са последвали примера.

    Не е ясно дали и колко натиска от страна на САЩ е изиграл роля върху решението на Великобритания.

    Пол Харисън, ръководител на международните медии в Huawei, публикува поредица от туитове през уикенда, в които казва, че САЩ „са зациклили на колелото от 5G преди години и сега се борят да възстановят пазарната си позиция.“

    Харисън напомни, че Huawei е на пазара в САЩ от 20 години и „е помогнал на телекомуникационните доставчици там да станат 5G глобален лидер.“

    „Не трябва ли САЩ да уважи това, че Великобритания в ерата след Брекзит е в състояние да избере собствена телекомуникационна стратегия?“, добави Харисън.

    САЩ Huawei Великобритания 5G мрежа

    Оценка на новината

    5.00