• САЩ търси начин да наложи забрана за Tik Tok и други китайски приложения

    САЩ търси начин да наложи забрана за Tik Tok и други китайски приложения

    Вашингтон води кампания срещу китайските технологични фирми.

    САЩ търси начин да наложи забрана за Tik Tok и други китайски приложения

    „САЩ търси начин да наложи забрана на TikTok и други китайски приложения за социални медии“, това заяви държавният секретар Майк Помпео.

    Неговите коментари идват на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Китай, както и заради големият интерес към китайското приложение Tik Tok.

    „Обявихме ZTE за опасност за американската национална сигурност“, добави Помпео, като се позова на двете китайски компании за телекомуникационни мрежи. „По отношение на китайските приложения на мобилните телефони, САЩ е на същото мнение.“

    Вашингтон води кампания срещу китайските технологични фирми. САЩ твърди, че оборудването на Huawei може да се използва за шпионаж от Пекин и че данните на потребителите могат да бъдат компрометирани. Huawei многократно отрече тези твърдения.

    Tik Tok, собственост на базираната в Пекин ByteDance, е “на прицел” още от миналата година. Вашингтон е обезпокоен, че платформата цензурира съдържанието и че данните му могат да бъдат достъпни до Пекин.

    Tik Tok се опита да се дистанцира от китайската си компания майка. Всъщност TikTok е предназначен за международния пазар, докато Byte Dance управлява отделно приложение в Китай, наречено Douyin.

    Компанията нае бившия Изпълнителен директор на Disney, Кевин Майер, като Изпълнителен директор на Tik Tok по-рано тази година. Неговото назначаване се разглежда като крачка към възстановяване на доверието с регулаторните органи.

    Администрацията на Тръмп обаче все още изглежда скептично настроена към Tik Tok. На въпросът дали американците трябва да теглят китайски приложения, Помпео отговори: „Само ако искате вашата лична информация в ръцете на Китайската комунистическа партия.“

    Tik Tok заяви, че потребителските данни на САЩ се съхраняват в Съединените щати, с резервно копие в Сингапур. Компанията отбеляза, че нейните центрове за данни се намират изцяло извън Китай и данните не са предмет на китайското законодателство.

     

    приложение САЩ Китай забрана Tik Tok

    Оценка на новината

    0