• TikTok изчезва от магазините за приложения в Хонконг, след като влезе в сила нов закон за националната сигурност

    TikTok изчезва от магазините за приложения в Хонконг, след като влезе в сила нов закон за националната сигурност

    TikTok е изтеглен от App Store на Apple и Google Play Store в Хонконг, дни след като в града беше въведен широк нов закон за националната сигурност

    TikTok изчезва от магазините за приложения в Хонконг, след като влезе в сила нов закон за националната сигурност

    Потребителите, които вече са изтеглили популярното приложение за кратки видеа, вече не могат да го използват. TikTok, който е собственост на базираната в Пекин ByteDance, подаде информация по-рано тази седмица, че ще напусне Хонконг „в светлината на последните събития“, като се позовава на закона за националната сигурност, приет в края на юни.

    Законът дава правомощия на властите да проверяват полицейски онлайн съдържанието, включително и да изискват от технологичните платформи и доставчици на интернет услуги да изтриват определено съдържание, което е в противоречие със законодателството, или да се налагат глоби.
    Основни американски организации, включително Twitter и Facebook, заявиха, че спират заявки за потребителски данни от правоприлагащите органи в Хонконг, докато уточнят какво означава този закон.
    Потребителите от Хонг Конг на TikTok бяха посрещнати със следното съобщение, когато отвориха приложението: „Благодаря ви за времето, което прекарахте в TikTok и ни дадохте възможността да внесем малко радост в живота ви!“ „Съжаляваме, но ви информираме, че преустановихме експлоатацията на TikTok в Хонконг“, пише още в съобщението.

    TikTok попадна под обстрел от Вашингтон, който го обвини в цензура на съдържанието на своята платформа, което може да е чувствително към Пекин. Приложението отрече, тези твърдения.

    САЩ също е загрижен, че Китай може да получи достъп до данните на TikTok. Държавният секретар Майк Помпео заяви по-рано тази седмица, че администрацията на Тръмп обмисля забраняването TikTok и други китайски приложения за социални медии.
    От TikTok заявиха, че никога не са предоставял потребителски данни на китайското правителство, нито биха го направили. Приложението за социални медии също попадна под обстрел в Индия, където наскоро бе блокирано заедно с 58 други китайски приложения. Индийското правителство заяви, че е предприело действия за забрана на приложенията, като твърди, че "те участват в дейности, които са в ущърб на суверенитета и целостта на Индия, отбраната на Индия, сигурността на държавния и обществения ред." Междувременно напрежението между Индия и Китай нараства заради спорната им граница в Западните Хималаи и сблъсък по-рано този месец остави 20 индийски войници загинали.

    TikTok се опитва да се дистанцира от своя китайски родител, като нае американски изпълнителен директор в лицето на Кевин Майер, бивш изпълнителен директор на Дисни. Неговият приоритет е възстановяване на доверието с регулаторите.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    5.00