• Британските мобилни оператори предупреждават, че премахването на Huawei ще доведе до „затъмнения“ и ще струва милиарди

    Британските мобилни оператори предупреждават, че премахването на Huawei ще доведе до „затъмнения“ и ще струва милиарди

    Изпълнителният директор на Vodafone предупреди, че фирмата ще трябва да похарчи милиарди, ако бъде принудена да смени оборудването на Huawei.

    Британските мобилни оператори предупреждават, че премахването на Huawei ще доведе до „затъмнения“ и ще струва милиарди

    Изпълнителният директор на Vodafone предупреди, че фирмата ще трябва да похарчи милиарди, ако бъде принудена да смени оборудването на Huawei.

    Правителството на САЩ подготвя планове за премахване на предавката на Huawei изцяло от 5G мобилните мрежи на страната.

    Британските оператори на мобилни мрежи предупредиха, че премахването на оборудването на Huawei от техните мрежи може да доведе до сериозни смущения за клиентите, като Vodafone дори прогнозира, че това може да им струва милиарди.

    Андреа Дона, ръководител на мрежите на Vodafone в САЩ, каза в сряда, че всеки оператор ще трябва да похарчи похарчи милиарди, ако бъде принуден да смени телекомуникационния комплект Huawei за друг доставчик.

    Съобщава се, че правителството подготвя планове за премахване на предавките на Huawei от 5G мобилните мрежи на Великобритания, противно на първоначалното решение през януари да даде на фирмата ограничена роля.

    Съгласно настоящите правителствени насоки, доставчиците на телекомуникационни услуги в Обединеното кралство са задължени да намалят дела на комплекта Huawei в неосновни части от тяхната инфраструктура до 35% до 2023 г. В момента мрежата на BT се състои от две трети Huawei и една трета Nokia, докато Vodafone съдържа една трета Huawei и две трети от Ericsson.

    Това решение обаче бе поставено под въпрос след налагането на санкции от САЩ на Huawei, насочени към отрязване на китайската фирма за ключови доставки на чипове.

    САЩ усилва натиска върху британското правителство да промени решението си да позволи на Huawei да участва в своето 5G представяне. Вашингтон е загрижен, че китайският телекомуникационен гигант може да даде възможност на Пекин да шпионира чувствителни комуникации. Huawei отрече подобни твърдения, заявявайки, че е независима от китайското правителство.

    „Възможността на Великобритания да бъде лидер в 5G - това е един път в живота“, сподели Виктор Джан, британският шеф на Huawei. „Но ограниченията, наложени от САЩ, потенциално застрашават това ръководство и рискуват САЩ да преминат в бавната лента на технологията. По-важното е, че тези ограничения могат да задълбочат цифровото разделение."

    САЩ Huawei Великобритания мобилни оператори 5g

    Оценка на новината

    0