• Великобритания обмисля премахването на китайския гигант Huawei от 5G мрежите си

    Великобритания обмисля премахването на китайския гигант Huawei от 5G мрежите си

    Междувременно компанията очаква решение и от правителството на САЩ относно участието си в 5G мрежите на страната.

    Великобритания обмисля премахването на китайския гигант Huawei от 5G мрежите си

    Huawei отчете рязко забавяне на растежа за първата половина на 2020 г., вследствие на влиянието на американските санкции и глобалната пандемия на коронавирус.

    Миналата година Huawei беше поставен в черен списък на САЩ, известен като „Списък на дружествата“, който ограничи достъпа му до американската технология. Според него Huawei вече не може да използва лицензиран софтуер и услуги на Google Android на своите мобилни телефони, нещо, което се разчита за успех на международните пазари извън Китай.

    Междувременно китайският технологичен гигант очаква решение от правителството на САЩ за това дали ще му бъде позволено да участва в 5G мрежите на страната. През май Вашингтон въведе ново правило, което изисква чуждестранните производители, използващи американско оборудване за производство на чипове, да получат лиценз, преди да им бъде разрешено да продават полупроводници на Huawei.

    Анализаторите прогнозират, че това ще бъде голям удар за Huawei, тъй като той разчита в голяма степен на тайванския производител на чипове TSMC за своите полупроводници. Това правило на теория би навредило на възможността му да ги получава. 

    Huawei заяви, че неговият бизнес „неизбежно ще бъде засегнат“, но все още не е дал ясна прогноза за финансовите загуби, които ще претърпи. 

    Американският премиер Борис Джонсън ще свика своя Съвет за национална сигурност (NSC), за да обсъди бъдещето на Huawei в 5G мрежите на страната.

    По-рано този месец вестниците The Sunday Times и The Daily Telegraph съобщиха, че Великобритания изготвя планове да наложи на мобилните оператори да преустановят закупуването на оборудване на Huawei, както и да прекратят съществуващите съоръжения от телекомуникационните мрежи на страната. Въпреки това Националният център за киберсигурност на Великобритания (NCSC) започна спешен преглед на ролята на Huawei в страната.

    Американските телекомуникационни оператори предупредиха, че преместването за премахване на съществуващото оборудване на Huawei може да струва „милиарди“ и потенциално да доведе до прекъсвания на мрежата.

    САЩ Huawei Великобритания 5g

    Оценка на новината

    0