• Обединеното кралство ще се сблъска с „публично и болезнено“ отмъщение заради решението си да отстрани Huawei

    Обединеното кралство ще се сблъска с „публично и болезнено“ отмъщение заради решението си да отстрани Huawei

    Американският държавен секретар - Майк Помпео, заяви, че решението на Великобритания „ще подобри трансатлантическата сигурност“.

    Обединеното кралство ще се сблъска с „публично и болезнено“ отмъщение заради решението си да отстрани Huawei

    Великобритания ще забрани на операторите да купуват ново оборудване Huawei 5G след 31 декември. Те ще трябва да отстранят съществуващата 5G предавка на Huawei до края на 2027 година.

    Американският държавен секретар - Майк Помпео, заяви, че решението на Великобритания „ще подобри трансатлантическата сигурност“.

    Но китайските държавни медии определиха хода на Великобритания „необоснован“ и призоваха Пекин да отмъсти на Великобритания по „публичен и болезнен“ начин.

    Великобритания трябва да си понеси последствията заради решението си да забрани на Huawei от 5G мрежите си, призовават китайските държавни медии.

    САЩ също заявиха, че мобилните мрежови оператори на страната няма да могат да купуват нова Huawei 5G предавка след 31 декември. А превозвачите също трябва да премахнат съществуващата Huawei 5G предавка до края на 2027 година.

    Решението бележи обрат в Лондон, след като Великобритания  първоначално позволи на Huawei да играе ограничена роля в мобилните мрежи от следващото поколение на Великобритания.

    Новите американски санкции през май, насочени към премахване на Huawei от доставките на чипове, направени с помощта на американски софтуер и оборудване, предизвикаха спешен преглед от британския Национален център за киберсигурност (NCSC). Организацията заяви, че „дългосрочната способност на Huawei да създава продукти с помощта на най-съвременна технология е силно засегната.“

    Huawei призова правителството да преразгледа стъпката, като добави, че е „уверен“, че новите американски ограничения „няма да повлияят на устойчивостта или сигурността на продуктите, които доставят“.

    И докато държавният секретар на САЩ - Майк Помпео, твърди, че решението на Великобритания „защитава ценностите на личния живот, националната сигурност и свободния свят“, китайските държавни медии настояват за отмъщение.

    САЩ Huawei Великобритания 5g

    Оценка на новината

    0