• Три причини защо трябва да се обърнете към колаборативната автоматизация днес

    Три причини защо трябва да се обърнете към колаборативната автоматизация днес

    Основното предизвикателство, с което се сблъскват производителите, е разликата между търсенето и наличието на квалифицирани работници

    Три причини защо трябва да се обърнете към колаборативната автоматизация днес

    Предимствата на колаборативната автоматизация са неоспорими – повече рентабилност, производителност, гъвкавост, по-високо качество и още по-голяма удовлетвореност на служителите. Предвид настоящия икономически пейзаж, производителите се нуждаят от тези предимства повече от всякога.

    Колаборативните роботи (коботи) са доказано, ценно и достъпно решение както за големи и средни производители, така и за малки предприятия. Освен това те могат да бъдат конкурентно оръжие за борба с натиска и несигурността на пазара.

    Ако сте обмисляли да внедрите коботи, но все още не сте, или мислите да увеличите автоматизацията във фабриката си – сега е моментът. Ето и трите основни причини, поради които да го направите:

    1. Недостиг на работна ръка

     Основното предизвикателство, с което се сблъскват производителите, е разликата между търсенето и наличието на квалифицирани работници. За съжаление, недостигът на работна ръка ще се задълбочава и през следващите години. В действителност, проучванията на Deloitte и The Manufacturing Institute установяват, че през следващите 10 години производителите ще трябва да добавят приблизително 4,6 милиона работни места - 2,4 от които може да останат незаети.

    Проблемът допълнително се усложнява и от застаряващата работна сила: служителите във възрастовия диапазон от 55 до 74 години заемат дял от 85% в ръста на заетостта в еврозоната за периода от 2012 до 2018 година, а 44% от американските производствени работници са на най-малко 45 години. Тъй като тези служители са близо до пенсионна възраст, запълването на отворени позиции от и без това намаляващата бройка квалифицирани кадри, ще се превърне в още по-голямо предизвикателство.

    Коботите са способни да помогнат за облекчаването на натовареността на работниците чрез попълване на техните пропуски. Колаборативните роботи могат да бъдат програмирани, управлявани и поддържани от съществуващите служители, независимо от предишния им опит в роботиката или автоматизацията. Всъщност, дори необучените оператори ще се изненадат, когато за пръв път настройват роботизирана UR ръка. Разопаковането на робота, монтирането му и програмирането на първата проста задача, обикновено отнемат по-малко от час.

    Осигурявайки на производителите лесен начин за автоматизиране на неприятни, опасни, скучни или повтарящи се задачи, организациите могат да пренасочат работниците си към изпълнението на нови, по-ценни роли, което от своя страна увеличава удовлетвореността на служителите и допринася за изграждането на морал и лоялност. В доклад относно индустрията за бързооборотни стоки за 2019 г., McKinsey открива, че въвеждането на повече автоматизирани процеси и съответно създаването на нови технически позиции с по-голяма перспектива за развитие, по-високо заплащане и по-добри условия на труд, може да улесни наемането и задържането на служители.

    В оперативен план коботите могат да работят денонощно, тъй като не им е необходима почивка или ваканция. Те наваксват с работата, когато има недостиг на персонал и повишават производителността на съществуващите работници, особено в производствени среди с голям обем.

    Craft and Technik Industries е чудесен пример. Базираният в Индия производител успешно използва коботите за справяне както с недостига на работна ръка, така и с проблемите с качеството, като броят на бракуваните артикули в завода за автомобилни части намалява. След инсталирането на UR кобот, който обслужва вертикална машина с ЦПУ и извършва автоматични проверки, ефективността се увеличава, а обемът на производството скача с 15-20% - без дефекти или рекламации.

    2. Оперативна гъвкавост и конкурентно предимство

    В допълнение към недостига на работна ръка, във време като сегашното, производителите са изправени пред голяма икономическа и политическа несигурност. Като допълнение към вече съществуващата усложнена ситуация, днешните потребители все повече изискват продукти с по-високо качество и наличност в реално време и то на по-ниски цени. Тези затруднения правят управлението на печеливша производствена линия по-предизвикателно от всякога.

    Независимо от техния размер или локация, коботите могат да направят компаниите конкурентоспособни, като им предоставят необходимата гъвкавост, растеж и печалба във всеки икономически климат. Колаборативната автоматизация помага на организациите за лесното увеличаване или намаляване на мащаба, променяне на складовите единици, както и за по-бързото разширяване на нови пазари.

    За разлика от скъпите индустриални роботи, коботите са достъпни, многофункционални и лесни за интегриране в работни процеси, без да са необходими големи обновления или скъпи инсталационни проекти. Те са леки, спестяват място и са лесни за препрограмиране, за да се поемат нови задачи или да се интегрират различни машини, без да се променя производствената схема.

    От финансова гледна точка колаборативната автоматизация оказва пряко влияние върху печалбите: Проучване от 2019 г. от базираната във Великобритания изследователска компания Smither Pira установи, че 1% намаление на производствените разходи води до 34% увеличение на печалбата. Освен това, коботите играят важна роля за подобряване на качеството на продуктите, като намаляват човешките грешки, често свързани с монотонни, повтарящи се и опасни задачи, осигурявайки последователност и точност и засилвайки способността за създаване на по-сложни продукти, което удовлетворява потребителското търсене за по-висококачествени стоки на по-ниски цени. В същото време, с правилната конфигурация, кобот може да произвежда стоки с много по-бързи темпове, отколкото монтажните линии или пък ръчният труд. Примери за повишено качество и ефективност могат да се видят по целия свят: чрез внедряването на коботи, Tribar Manufacturing, автомобилен доставчик от първо ниво в САЩ, постигна качество от 100% и намали времето на един производствен цикъл с 50%.

    Коботите са доказано решение за повишаване на производителността и цялостната ефективност на оборудването, включително за продукцията, наличностите и за оптимизиране на необходимото количество материал и времето, в което машините не работят. Въз основа на своето моделиране на сценарии, McKinsey изчислява, че в световен мащаб автоматизацията може да повиши растежа на производителността с 0,8 до 1,4% годишно.

    3. Можете да си го позволите. Сигурно е.

    Малцина биха спорили с предимствата на колаборативната автоматизация. Но ако сте малък или среден производител, вероятно се питате: „Мога ли да си позволя такова решение с всички затруднения, пред които е изправена фабриката ми и предстоящата икономическа несигурност?“ Или може би си мислите: „Това е чудесно, но капиталовият ми бюджет вече е усвоен.“

    Вече можете да внедрите коботи веднага и то без предварителни капиталови инвестиции. Независимо дали тепърва започвате своето автоматизирано пътуване, търсите как да обновите текущите си коботи или сте готови да увеличите автоматизацията във вашата фабрика, новата ни програма за наем на роботи Ви помага да развивате бизнеса си, без да трябва да посягате към резервните си фондове.

    UR Financial Services предлага бърз и нискорисков модел за увеличаване на производителността, рентабилността и възвръщаемостта на инвестициите, и то без значителни парични разходи. Чрез партньорство с DLL, Universal Robots предлага гъвкави планове за плащане, приспособени към паричния поток, сезонни колебания и промяна на капацитета, така, че да можете да се съсредоточите върху растежа и ръста на бизнеса си. Тази програма осигурява максимална финансова гъвкавост.

    Ние разбираме предизвикателствата, пред които е изправен бизнесът Ви днес и сме готови да помогнем. Разберете как новата ни услуга за наем на коботи Ви позволява да се възползвате от предимствата на автоматизацията, без да се притеснявате за капиталовите разходи.

    За Universal Robots:

    Universal Robots е  основана през 2005 г., за да направи технологията на робота достъпна за всички, чрез разработване на малки, лесни за употреба и на разумни цени, гъвкави индустриални роботи, които са безопасни за работа. От първия колаборативен робот (кобот), създаден през 2008 г., компанията е претърпяла значителен растеж благодарение на лесния за употреба кобот, който днес се продава в цял свят. Компанията, която е част от Teradyne Inc., е със седалище в Оденсе, Дания, и има дъщерни дружества и регионални офиси в САЩ, Германия, Франция, Испания, Италия, Чехия, Турция, Китай, Индия, Сингапур, Япония, Южна Корея, Тайван и Мексико. През 2019 г. Universal Robots генерира приходи от 248 милиона щатски долара. За повече информация, моля посетете www.universal-robots.com.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    5.00