• Защо всички говорят за A.I. текстов генератор

    Защо всички говорят за A.I. текстов генератор

    Нова компютърна система, която може да генерира цели песни, истории и есета самостоятелно, изненада много хора

    Защо всички говорят за A.I. текстов генератор

    Софтуерът, известен като GPT-3, е разработен от екип изследователи и инженери, които работят в OpenAI в Сан Франциско.

    Това обаче се оказва противоречиво, тъй като понякога създава обидно съдържание.

    Социалните медии гъмжат от хората, които говорят за нов софтуер, наречен GPT-3, който е разработен от OpenAI, лаборатория за изкуствен интелект, поддържана от Илон Мъск в Сан Франциско.

    GPT-3 (Generative Pre-Training) е система за генериране на език, с възможност за произвеждане на текст, подобен на човекашкия, при поискване.

    Софтуерът може да възпроизвежда текст, като анализира огромни количества в интернет и наблюдава, кои букви и думи са склонни да следват една друга.

    От миналата седмица OpenAI започна да го пуска на избрани няколко души, които поискаха достъп до частна ранна версия.

    Системата е много по-последователна от която и да е езикова система на AI, която някога съм опитвал“, пише предприемачът Арам Сабети в публикация в блога след тестването.

    Всичко, което трябва да направите, е да напишете подкана и той ще добави текст, който смята, че вероятно ще последва. Набрах го да пиша песни, истории, прессъобщения, раздели на китара, интервюта, есета, технически наръчници. Това е и весело и плашещо. Имам чувството, че съм в бъдещето. "

    Компанията иска разработчиците да тестват GPT-3 и да видят какво могат да постигнат с нея, преди да внедрят комерсиална версия по-късно тази година. Не е ясно колко ще струва или как системата може да бъде в полза на бизнеса, но потенциално може да се използва за подобряване на чатботовете, създаване на уебсайтове и предписване на лекарства.

    OpenAI първо описа GPT-3 в изследователска книга, публикувана през май. Следва GPT-2, който OpenAI избра да не пуска широко през миналата година, защото смяташе, че е твърде опасно. Беше притеснен, че хората ще го използват по злонамерени начини, включително генериране на фалшиви новини и спам в огромни количества.

    GPT-3 е 100 пъти по-голям от GPT-2. Твърди се, че е далеч по-компетентен от своя предшественик поради броя параметри, на които е обучен: 175 милиарда за GPT-3 срещу 1,5 милиарда за GPT-2.

    Въпреки че може да е блестящ в много отношения в сегашния си вид, той със сигурност има своите недостатъци: разработчиците забелязаха, че GPT-3 е предразположен към разпространение на расистки и сексистки език, дори когато подканва с нещо безобидно. Освен това от време на време се изписват пълни глупости, които е трудно да си представим някой човек да каже.

    Други проблеми

    Ако приемете, че получаваме NLP (обработка на естествен език) до момент, в който повечето хора не могат да разберат разликата, истинският въпрос е какво се случва след това?“ каза Тревър Каладжан, бивш служител в конкурентната лаборатория DeepMind.

    И в този момент големият проблем е дали можем да начертаем тези ефекти и да ги обсъдим и да разберем какво да правим по въпроса и съответно кой трябва да прави това.“

    Някои от тях също са обезпокоени, че това би могло в крайна сметка да замени определени работни места. Главният технологичен директор на Oculus VR заяви: „Неотдавнашното, почти случайно откритие, че GPT-3 може да сортира код за писане, наистина поражда леко притеснение.“

    Сам Алтман, бившият президент на Y-Combinator, който сега е изпълнителен директор на OpenAI, се опита да омаловажи шума около GPT-3 по-рано тази седмица.

    „Впечатляващо е (благодаря за комплиментите), но все още има сериозни пропуски и понякога прави много глупави грешки. AI ще промени света, но GPT-3 е само много ранен поглед. Предстои да работим още много. “

    OpenAI не е единствената компания, която разработва софтуер за генериране на език.

    През 2016 г. Microsoft разработи Twitter бот, наречен Tay, който бързо бе деактивиран, след като започна да публикува расистки туитове.

    OpenAI не отговори веднага на искането на CNBC за коментар. Въпреки това, Джак Кларк, политически директор на OpenAI, каза пред The Guardian миналата година: „Трябва да направим доста експерименти, за да разберем какво могат и какво не могат да направят.

    Ако не можете да предвидите всички способности на даден модел, трябва да го предложите, за да видите какво може да направи. Има много повече хора от нас, които по-добре мислят какво може да направи злонамерено."

    OpenAI направи печалба през 2019 г. и събра още 1 милиард долара от Microsoft за финансиране на своите изследвания. GPT-3 е първият търговски продукт на OpenAI и Reddit се регистрира като един от първите клиенти.

    Илон Мъск GPT-3 OpenAI

    Оценка на новината

    5.00