• Приспособленията и софтуерът, които биха могли да ни помогнат да се върнем в офиса

    Приспособленията и софтуерът, които биха могли да ни помогнат да се върнем в офиса

    Kомпаниите трябва да се уверят, че имат строг режим гарантиращ сигурни условия на труд и безопасност

    Приспособленията и софтуерът, които биха могли да ни помогнат да се върнем в офиса

    Работодатели от целия свят мислят най-удобния за всички и функционален начин за връщане на служителите в офисите. Технологичните компании от своя страна се надяват, че различни технологични приспособления и софтуер биха могли да помогнат на процеса.

    Пандемията от коронавирус и последиците от това положение изпразниха хиляди офиси по целия свят. И макар многото коментирани ползи, като например гъвкавото работно време, все още има някои работници, които искат отново да почувстват офис атмосферата.

    За да си позволят това обаче, компаниите трябва да се уверят, че имат строг режим гарантиращ сигурни условия на труд и безопасност. Технологичните фирми, и големи и малки, разработват и подсигуряват всичко необходимо- от преносими устройства до камери с термични изображения, за да помогнат на бизнеса да оборудва офисните си помещения за в бъдеще.

    Дистанция:

    Tharsus е базирана в САЩ компания за роботика, известна най-вече с проектирането на системи за роботизация и автоматизация за фирми като онлайн търговец на дребно Ocado и телекомуникационна компания BT Group PLC (BT.A-GB:London Stock Exchange). В резултат на пандемията от огнището на Covid-19, фирмата разработи преносими за работниците уред, които да носят около вратовете си и им помогнат да се дистанцират от колегите си.

    Хардуерът - който изглежда като футуристично интелигентно колие - изпраща сигнали на носещите всеки път, когато влезе в непосредствена близост с друг работник. Tharsus се стреми да внедри технологията в редица работни места, включително офиси, складове и столови.

    В момента технологията се изпробва в Центъра за производствени технологии на независим изследователски институт със седалище в Ковънтри, Англия. В центъра се помещават и гиганти като Rolls-Royce, Airbus, Siemens и General Motors.

    Bump е като светофар, който подобрява безопасността“, каза изпълнителният директор на Thars Brian Palmer пред CNBC. „Анализът на Bump трафик данни дава възможност за безопасно увеличаване на броя на хората на работното място.“

    Това донякъде е начало на въвеждането на всички устройства за проследяване на контакти, който компаниите и правителствата разглеждат като част от плановете си за превантивни мерки преди отваряне на всички служебни офиси. Приложенията разчитат на Bluetooth или данни за местоположението, за да уведомят потребителите си, дали са били изложени на вируса.

    Консултантският гигант PwC, например, разработи приложение за корпоративни клиенти за проследяване на служители, които влизат в близък контакт, което предупреждава ръководителите на човешките ресурси, ако те са изложени на риск да стигнат до вируса. Приложението е тествано в офиса на компанията в Шанхай.

    Приложенията за проследяване на контакти обаче са изправени пред критики от страна на защитниците на личния живот, че могат да бъдат твърде инвазивни. Длъжностни лица и експерти също заявиха, че внедрените досега приложения все още не са били "смяна на играта" за справяне с пандемията на коронавирус.

    Макар да е различено от проследяването на контакти, решението на Thars е подобно по това, че има за цел да измери близостта. Bump разчита на радиочестотите, за да изпраща сигнали до потребителите, ако се приближат твърде много един до друг. Що се отнася до поверителността, Палмър коментира, че технологията е в съответствие със законите за поверителност на ЕС и че данните няма да бъдат споделяни с трети страни.

    Ние създадохме Bump предвид това и за да гарантираме, че потребителите не трябва да жертват поверителността на данните“, каза той. „Всички данни са достъпни за отделен бизнес и за членовете на техния екип. Всеки може да види кой е събрал данни, кога и защо.

    Други решения, базирани на приложения, уведомяват потребителите само ако социалното дистанциране не успее„ след събитието“, т.е. след като те са изложени на риск“, каза той. „Bump осигурява защита в реално време от риска на първо място.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    0