• Марк Зукърбърг към Доналд Тръмп: "TikTok е опасен за американското технологично господство!"

    Марк Зукърбърг към Доналд Тръмп: "TikTok е опасен за американското технологично господство!"

    Според доклад на The Wall Street Journal, изпълнителният директор на Facebook - Марк Зукърбърг, е разпалил вашингтонските страхове за TikTok.

    Марк Зукърбърг към Доналд Тръмп: "TikTok е опасен за американското технологично господство!"

    Изпълнителният директор на Facebook - Марк Зукърбърг, e предупредил президента Доналд Тръмп на вечеря в Белия дом oще миналия октомври, че китайските технологични фирми представляват пряка заплаха за бизнеса в САЩ, според доклад на The Wall Street Journal.

    По времето на вечерята, Зукърбърг е заявил пред американски служители и законодатели, че китайските технологични фирми представляват риск за ценностите и технологичното господство на нацията. Твърди се още, че Зукърбърг е споделил, че TikTok, който е собственост на ByteDance, не изпълнява ангажимента, поет към Facebook, свързан със свободата на изразяването.

    Любопитното е, че след въпросната среща със Зукърбърг, американските депутати - Том Котън и Чък Шумер, призовават за разследване на TikTok. Прегледът на националната сигурност бе стартиран скоро след това. 

    TikTok представлява огромна конкуренция за бизнеса на Facebook. Приложението за социално видео споделяне, чиято популярност нарасна осезаемо през последните месеци, се конкурира директно с Instagram. Предвид размера на аудиторията на TikTok, е възможно компаниите скоро да започнат да плащат за рекламно пространство в TikTok, отколкото в Instagram или Facebook.

    Тръмп подписа изпълнителна заповед за забрана на приложението в САЩ този месец, позовавайки се на проблемите, които би създало приложението за националната сигурност. В отговор TikTok депозира жалба в съда срещу забраната.

    Говорител на Facebook заяви, че „Марк (Зукърбърг) никога не се е застъпвал за забраната на TikTok. Той неведнъж е казвал публично, че най-големите конкуренти на американските технологични компании са китайски компании със стойности, които не са в съответствие с демократичните идеали като свободната реч. Нелепо е да предположим, че дългогодишните проблеми, свързани с националната сигурност - повдигнати от политиците от двете страни на пътеката - са предизвикани от изявленията на Марк."

    facebook Марк Зукърбърг Instragram Доналд Тръмп Tik Tok

    Оценка на новината

    0