• Германският производител на чипове Infineon е готов да се справи с повишената конкуренция на Китай

    Германският производител на чипове Infineon е готов да се справи с повишената конкуренция на Китай

    Infineon има офиси в Шанхай, Шенжен, Пекин и Уси.

    Германският производител на чипове Infineon е готов да се справи с повишената конкуренция на Китай

    Геополитическото напрежение между Вашингтон и Пекин остава загриженост за германския производител на чипове Infineon, който се готви за засилена конкуренция в полупроводниковото пространство извън Китай, каза главният изпълнителен директор Райнхард Плос.

    Infineon е една от най-големите компании за полупроводници в света и е водещ играч в автомобилните, енергийни и защитни чипове. През април фирмата завърши поглъщането на 9 милиарда евро (около 10,6 милиарда долара) на американската компания за полупроводници Cypress и миналия месец отчете нетна загуба от 128 милиона евро за своето фискално трето тримесечие.

    „Геополитическото напрежение между двете суперсили е голямо безпокойство, защото смятаме, че не трябва да се фокусираме върху държавите, а върху нуждите на нашето глобално общество“, сподели Плос по време на срещата на върха в Сингапур, която се проведе на практика тази година поради пандемията на короанвируса.

    „Техническият спор, който имаме, определено е предизвикан от ред причини, но ние сме в състояние да се справим с него“, добави той.

    Отношенията между САЩ и Китай се влошиха през последните години поради търговска война и надпревара за установяване на господство в ключови области на технологиите, включително 5G и полупроводници. Вашингтон е насочен към китайски технологични компании като Huawei, ZTE и ByteDance от съображения за национална сигурност.

    Полупроводниците играят важна роля в технологии като 5G, изкуствен интелект и интернет на нещата. Повечето от чиповете, които Китай използва днес, се внасят, което го прави зависим от чуждестранни доставчици за усъвършенствани полупроводници. За да намали това разчитане, Китай засили усилията си да развие собствената си отглеждана полупроводникова индустрия, като инвестира в местни компании. Някои експерти заявиха, че готовността на Пекин да надвие САЩ може да му даде предимство.

    „Полупроводникът винаги е бил ключов елемент за Китай, основен елемент на вноса и стратегия за придобиване на автономност в този сектор“, каза Плос, добавяйки, че настоящият американско-китайски спор ускорява плановете на Пекин да развие домашно отглеждания сектор „много значително“.

    „Вярваме, че придобиването на Cypress ще ни помогне да развием бизнеса си в Китай успешно. Винаги сме очаквали засилена конкуренция от Китай и сме подготвени за това", отбеляза той.

    Инвестиционните, производствените отпечатъци и центровете за научноизследователска и развойна дейност на Infineon са разположени на места, където компанията вижда високи нива на доверие към третирането на интелектуалната собственост, наличието на таланти и стабилната социална среда.

    „Основният IP на компанията е в страни като Германия, Австрия и други, където можем на 100% да се доверим, че IP се третира така, както го очакваме“, каза Плос.

    САЩ Китай Германия Infineon Cypress полупроводници

    Оценка на новината

    0