• ByteDance кандидатства за лиценз за износ на технологии в Китай на фона на преговори за сделката "TikTok"

    ByteDance кандидатства за лиценз за износ на технологии в Китай на фона на преговори за сделката "TikTok"

    ByteDance заяви, че ще създаде дъщерно дружество в САЩ, наречено TikTok Global.

    ByteDance кандидатства за лиценз за износ на технологии в Китай на фона на преговори за сделката "TikTok"

    ByteDance кандидатства за лиценз за износ на технологии в Китай, тъй като се надпреварва да сключи сделка с Oracle Corp и Walmart Inc. С това компанията се надява да сложи край на плановете на американското правителство да забрани приложението й за видео стрийминг TikTok от съображения за сигурност.

    Китай ревизира списъка си с технологии, подлежащи на забрани или ограничения за износ за първи път от 12 години, по начин, който според експерти е дал право на правителството да се изкаже за всяка сделка с TikTok. Получаването на предварително одобрение за износ на такава технология може да отнеме до 30 дни.

    ByteDance заяви, че сделката й с Oracle и Walmart ще създаде самостоятелна американска компания и не включва никакъв трансфер на технологии, въпреки че Oracle ще може да проверява изходния код на TikTok в САЩ. Сделката се нуждае от одобрение както от Китай, така и от САЩ.

    Компаниите обаче са публикували противоречиви изявления относно условията на споразумението, което са постигнали с Белия дом. ByteDance заяви, че ще създаде дъщерно дружество в САЩ, наречено TikTok Global, от което ще притежава 80%. Oracle и WalMart обаче заявиха, че мажоритарната собственост на TikTok Global ще бъде в американски ръце, спазвайки изпълнителната заповед от 14 август на американския президент Доналд Тръмп, която гласи, че ByteDance ще се откаже от собствеността върху TikTok в рамките на 90 дни.

    Китайските държавни медии China Daily и Global Times тази седмица заявиха, че не виждат причина Китай да одобри сделката, която Oracle и Walmart казаха, че са постигнали с ByteDance, наричайки я "тормоз и изнудване".

    Опитът на TikTok е „пример от учебника за съвременното пиратство и технически тормоз в Съединените щати“, заяви китайската държавна информационна агенция Синхуа и добави, че опасенията за националната сигурност, изразени от Вашингтон заради TikTok, са „едно нищо".

    "Време е други държави да преодолеят безобразния фарс на драмата TikTok, да разберат какво всъщност е заложено и да се обединят, за да се противопоставят на такива груби грабежи и да поддържат справедлива глобална бизнес среда", се казва още в него.

    TikTok поиска от американски съдия в сряда да блокира заповед от администрацията на Тръмп, която ще изисква от Apple Inc и Google Alphabet Inc да премахнат краткото си приложение за споделяне на видео за нови изтегляния от неделя.

    В отговор на въпрос по искане на TikTok, говорителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин заяви, че Китай подкрепя използването от страна на компаниите на съответните легални оръжия за защита на техните права.

    САЩ Китай Доналд Тръмп ByteDance TikTok

    Оценка на новината

    0