• Nokia сключи 5G сделка с Великобритания, след като Huawei беше забранена от британските мрежи

    Nokia сключи 5G сделка с Великобритания, след като Huawei беше забранена от британските мрежи

    Според сделката Nokia ще предоставя 5G оборудване и услуги в радиостанциите на BT Group в Обединеното кралство.

    Nokia сключи 5G сделка с Великобритания, след като Huawei беше забранена от британските мрежи

    Великобритания заяви още през юли, че ще забрани оборудването на Huawei от разпространението на 5G мрежата и предложи Nokia да замени останалия дял от инфраструктурата на Huawei.

    Филип Янсен, главен изпълнителен директор на BT Group /британска телекомуникационна компания/, заяви в свое изявление: „На бързо развиващия се и конкурентен пазар е изключително важно да правим правилния избор на технологии.“

    Според сделката Nokia ще предоставя 5G оборудване и услуги в радиостанциите на BT Group в Обединеното кралство.

    По-конкретно, BT Group ще използва оборудването на AirScale Single Ran (S-RAN) на Nokia, за да осигури покритие на закрито и на открито на своите клиенти. Това оборудване включва базови станции и продукти за радиодостъп. Финландската телекомуникационна компания заяви, че ще стане най-големият инфраструктурен партньор на BT Group и в резултат на сделката ще представляват 63% от цялата мрежа на BT Group. Финансовите условия на сделката не бяха оповестени.

    Понастоящем Nokia захранва мрежата на BT Group в Лондон, английските Midlands и някои селски райони - но този отпечатък сега е готов да се разшири.

    Пека Лундмарк, президент и главен изпълнителен директор на Nokia, заяви в изявление: „Нашите две компании си сътрудничат повече от четвърт век, за да предоставят най-добрата в класа свързаност на хората в цяла Великобритания."

    Той добави: „Горди сме да подкрепим развитието на 5G мрежата на BT Group и се радваме да работим още по-тясно заедно през следващите години.“

    През юли британският министър на културата Оливър Даудън заяви, че мобилните мрежови оператори в страната ще бъдат принудени да спрат да купуват оборудване от Huawei до края на годината. Те също така трябва да премахнат съоръженията на Huawei от своята инфраструктура до 2027 г.

    Това е сериозен обрат за Обединеното кралство, което през януари даде на Huawei ограничен достъп до мобилните мрежи от следващо поколение в страната. Съгласно предишните насоки от операторите на мобилни мрежи се изискваше да намалят дела на Huawei kit в нерегистрирани части от своята инфраструктура до 35% до 2023 г.

    Говорител на Huawei заяви: „Ние приемаме лоялна конкуренция, тъй като тя предлага иновации за потребителите и колкото по-разнообразна е веригата на доставки, толкова по-конкурентоспособна става тя. Обединените кралски мрежи са изправени пред зависимостта само от двама доставчици на 5G от 2027 г., забавяйки въвеждането на 5G и подкопавайки разнообразието на доставките, толкова важно за мрежовата сигурност."

    Huawei Великобритания nokia 5G мрежа BT Group 

    Оценка на новината

    0