• САЩ с опит да блокира Huawei от 5G мрежите на Бразилия с обещание за финансиране от 1 милиард долара

    САЩ с опит да блокира Huawei от 5G мрежите на Бразилия с обещание за финансиране от 1 милиард долара

    Да се ​​държи далеч от Бразилия би било друг голям удар за Huawei, предвид големия размер на пазара.

    САЩ с опит да блокира Huawei от 5G мрежите на Бразилия с обещание за финансиране от 1 милиард долара

    Вашингтон засили офанзивата си срещу Huawei, предлагайки финансиране на Бразилия, в опит китайската телекомуникационна мрежа ефективно да бъде блокирана от 5G мрежите на следващото поколение на страната.

    По време на пътуването си до Бразилия във вторник, служители от Експортно-импортната банка на САЩ (EXIM) и правителството на САЩ подписаха меморандум за разбирателство, за да „идентифицират потенциални възможности“ за финансиране до 1 милиард долара.

    Те включват и „областта на телекомуникациите и важния 5G, се казва в изявление на американския съветник по националната сигурност - Робърт О’Брайън.

    Вашингтон твърди, че Huawei представлява заплаха за националната сигурност и преди това я нарече ръка на държавата за наблюдение на Китайската комунистическа партия. Правителството твърди, че Huawei може да събира данните на граждани в други страни и да ги предоставя на Пекин. Huawei многократно отрече тези твърдения.

    Но САЩ се опитаха да убедят страните по света, особено близките съюзници, да блокират Huawei от 5G мрежи от следващо поколение. Технологията обещава супер бързи скорости на данни и висока честотна лента, които могат да бъдат в основата на критичната инфраструктура.

    Страни като Австралия и Япония по същество са блокирали Huawei от своята 5G инфраструктура. По-рано тази година Великобритания заяви, че Huawei ще бъде забранена от своите 5G мрежи и нареди на мобилните оператори да премахнат всички съществуващи съоръжения от китайската телекомуникация до 2027 г. Във вторник Швеция стана последната държава, която изключи Huawei от 5G.

    Междувременно Huawei се опитва да се справи с неблагоприятните последици, създадени от санкциите на САЩ, които заплашват да отрежат китайския гигант от ключови технологии и компоненти като полупроводници.

    САЩ Huawei Великобритания Бразилия 5g

    Оценка на новината

    0