• Британските телекомуникационни компании могат да бъдат глобени ако използват съоръжения на Huawei

    Британските телекомуникационни компании могат да бъдат глобени ако използват съоръжения на Huawei

    Бе внесен нов законопроект в парламента на Великобритания.

    Британските телекомуникационни компании могат да бъдат глобени ако използват съоръжения на Huawei

    Британските телекомуникационни компании могат да бъдат застрашени от налагане на големи глоби, ако не успеят да засилят сигурността в своите мрежи съгласно нов закон, обявен в парламента.

    Предложеният законопроект за сигурност на телекомуникациите е предназначен да подобри сигурността в британските 5G и изцяло влакнести мрежи. Според законопроекта мрежовите оператори трябва да гарантират, че оборудването и софтуерът, използвани в сайтовете за телефонни мачти и телефонните централи, отговарят на определени стандарти.

    „Това ще бъде значителна стъпка за защита на Обединеното кралство от враждебна кибер активност от страна на държавни участници или престъпници“, се казва в изявление на Министерството на културата, медиите и спорта. „През последните две години правителството приписа редица кибератаки на Русия и Китай, както и на Северна Корея и ирански участници.“

    Ако законопроектът бъде приет, правителството заяви, че планира да глобява телекомуникационни компании до 10% от оборота или 100 000 британски лири (133 000 щатски долара) на ден, ако не спазват правилата.

    Цифровият секретар Оливър Даудън заяви, че законопроектът „ще даде на Обединеното кралство един от най-трудните режими за сигурност на телекомуникациите в света и ще ни позволи да предприемем необходимите действия за защита на нашите мрежи“.

    Забележително е, че законопроектът дава право на правителството да глобява операторите, ако те използват оборудване на Huawei в 5G мрежите на страната.

    През юли правителството заяви, че превозвачите няма да могат да купуват оборудване, произведено от китайския технологичен гигант от края на 2020 г., и трябва да премахнат съществуващото оборудване на Huawei от мрежите си до 2027 г.

    Huawei отрича, че оборудването му представлява риск за националната сигурност за Обединеното кралство или която и да е друга държава.

    Вицепрезидентът на Huawei Виктор Джанг заяви в изявление: ″Разочароващо е, че правителството се стреми да изключи Huawei от въвеждането на 5G. “

    Джанг добави: „Това решение е политически мотивирано и не се основава на справедлива оценка на рисковете. Той не служи на висшите интереси на никого, тъй като би преместил Великобритания в дигиталната бавна лента и би изложил на риск правителствената програма."

    Китай законопроект Huawei Великобритания 5g

    Оценка на новината

    0