• Huawei с нови постижения в областта на софтуера

    Huawei с нови постижения в областта на софтуера

    През 2019 г. китайският гигант бе включен в черен списък, известен като Entity List.

    Huawei с нови постижения в областта на софтуера

    Huawei увеличава усилията си в подобряване на софтуерни области като изчислителни облаци и интелигентни автомобили. Санкциите от страна на САЩ ще нанесат огромни щети върху хардуерния му бизнес.

    Миналата седмица Arcfox, марка под ръководството на производителя BAIC Group, пусна автомобил с технологията на превозните средства на Huawei. Той включва кокпит, оборудван с HarmonyOS, операционната система, която Huawei стартира през 2019 г., както и възможности за автономно шофиране. Huawei няма да произвежда автомобили и вместо това ще се съсредоточи върху технологията, която ги задвижва.

    В неделя Huawei пусна някои нови продукти за изчислителни облаци, предизвиквайки китайския лидер на пазара Alibaba.

    Акцентът към развитие на софтуера дойде, след като санкциите на САЩ срещу Huawei доведоха до спад на продажбите на смартфони. Китайският гигант бе включен в черен списък, известен като Entity List през 2019 г., което ограничи достъпа му до някои американски технологии. В резултат на санкциите на Вашингтон, китайската компания „не е в състояние да достави критични полупроводникови компоненти и свързаните с тях технологии“ от САЩ.

    Google създава мобилната операционна система Android, използвана от повечето смартфони в света. Техническият гигант също работи върху автомобилен софтуер и има бързо развиващ се бизнес в облачните изчисления.

    Huawei рекламира своя HarmonyOS като способен да работи на различни устройства от смартфони до телевизори и автомобили.

    „Бизнесът със смартфони е изправен пред предизвикателства, те имат друга мобилна платформа, която е колата за тях да използват HarmonyOS. Автомобилът може да бъде голяма мобилна платформа за прилагане и използване на HarmonyOS“, каза Уил Уонг, мениджър за изследвания в IDC.

    В преследването си на области като превозни средства и облак, Huawei ще се опита да предизвика някои от най-големите технологични компании в Китай. Alibaba е пазарен лидер в Китай за изчислителни облаци. А в пространството на превозните средства множество компании се борят за парче пай от утвърдени играчи като Baidu до нови участници като Xiaomi.

    Зад действията на Huawei се крие и опит да се изолира от потенциална геополитика и всякакви по-нататъшни действия от САЩ, докато Вашингтон успешно възпрепятства достъпа на Huawei до чипове, може да е по-голямо предизвикателство да навреди на софтуерния бизнес.

    Той отбеляза, че чипсетите, необходими за превозни средства, изискват и по-малко напреднал производствен процес от смартфоните.

    САЩ Китай софтуер Huawei Android

    Оценка на новината

    5.00