• Facebook е изправен пред потенциална забрана за международен трансфер на данни

    Facebook е изправен пред потенциална забрана за международен трансфер на данни

    Това се случва, след като знаково решение от върховния съд на ЕС обезсили използването на Privacy Shield, рамка за трансатлантическия обмен на данни.

    Facebook е изправен пред потенциална забрана за международен трансфер на данни

    Facebook е изправен пред потенциална забрана за трансфер на данни на европейците към Съединените щати. Според експерти това би било „огромен удар“ за гиганта за социални мрежи и има сериозни последици за други големи американски технологични компании.

    Миналата седмица Върховният съд на Ирландия отхвърли оспорване от Facebook заради регулаторно разследване, което може да доведе до забрана на потока от потребителска информация от Европейския съюз към САЩ.

    Това се случва, след като знаково решение от върховния съд на ЕС обезсили използването на Privacy Shield, рамка за трансатлантическия обмен на данни.

    Решението беше победа за Макс Шремс, австрийски активист за поверителност, който накара Facebook да се заеме с това как обработва данните за европейските граждани. Шремс твърди, че в светлината на разкритията на американския доносник Едуард Сноудън американското законодателство не предлага достатъчна защита срещу наблюдение от страна на публичните власти.

    През септември Ирландската комисия за защита на данните изпрати на Facebook предварителна заповед да спре да използва алтернативен инструмент, известен като стандартни договорни клаузи, за изпращане на потребителска информация от ЕС до САЩ.

    Facebook заяви, че тази мярка ще застраши европейските й операции и е осигурила временно замразяване на поръчката.

    Сега начинът, по който Facebook прехвърля данни от ЕС в Америка, отново е под заплаха. В четвъртък Върховният съд на Ирландия ще проведе кратко изслушване, на което се очаква да отмени спирането на заповедта на DPC и разследването му за ЕС-САЩ на Facebook

    „Подобно на други компании, ние спазвахме европейските правила и разчитаме на стандартни договорни клаузи и подходящи предпазни мерки за данни, за да предоставим глобална услуга и да свържем хората, бизнеса и благотворителните организации“, говорител на Facebook пред CNBC. „Очакваме с нетърпение да защитим спазването на DPC, тъй като предварителното им решение може да навреди не само на Facebook, но и на потребителите и други бизнеси.“

    В случай, че Facebook бъде принуден да спре да предава информацията на европейците в САЩ, експертите смятат, че компанията вероятно ще трябва да обработва данните от ЕС в рамките на блока. И последиците от първоначалното решение на Европейския съд може да засегнат много повече американски технологични фирми.

    „В действителност Facebook ще трябва да„ раздели “своята услуга на европейска и американска услуга“, каза Шремс по имейл пред CNBC.

    „Абсолютно„ необходимите “прехвърляния (например когато потребител от САЩ изпраща съобщение до потребител от ЕС) все още могат да се случат между тези две системи. Останалите трябва да останат в Европа (или в друга безопасна държава). Очевидно Facebook ще направи всичко, за да избегне това. "

    Този ход „може да бъде огромен удар за модела на приходите на Facebook, който има над 400 милиона активни потребители месечно в Европа, според Кийрън, основател и главен изпълнителен директор на стартиращия софтуер за поверителност на данни Ethyca.

    „Неотдавнашното решение и потенциалното спиране на потоците от данни на Facebook предполагат сериозни предизвикателства пред други американски компании да извършват международен бизнес, особено тези с по-малко ресурси от Facebook, за да се ориентират в правните процедури“, каза Кийрън пред CNBC.

    Много американски интернет гиганти - включително Apple и Google - са създали своето европейско седалище в Ирландия. Ирландският DPC е водещият регулатор на поверителността на тези компании.

    „Новината повишава залозите на американския бизнес да отговори на световните стандарти за защита на данните, не само за да спечели доверието на потребителите на пазара, но и - на по-фундаментално ниво - да може да изведе своя продукт на важни пазари на първо място“, добави още Кийрън.

    Очаква се Европейският съвет за защита на данните - независим европейски орган, натоварен да осигури последователно прилагане на правилата за поверителност на ЕС на GDPR - скоро да издаде окончателните си насоки за това как предприятията трябва да се съобразят с решението на Съда на ЕС по отношение на международния трансфер на данни, използването на облак и отдалечена обработка.

    САЩ Европейски съюз facebook забрана Ирландия трафик на данни

    Оценка на новината

    5.00