• WhatsApp съди индийското правителство

    WhatsApp съди индийското правителство

    WhatsApp има близо 400 милиона потребители в Индия.

    WhatsApp съди индийското правителство

    WhatsApp подаде правна жалба в Делхи срещу индийското правителство с цел блокиране на наредби, влизащи в сила в сряда, които според експерти биха принудили базираната в Калифорния звена във Facebook да наруши защитата на поверителността, съобщиха източници.

    WhatsApp иска от Върховния съд в Делхи да обяви, че едно от новите правила е нарушение на правото за неприкосновеност на личния живот, заложено в конституцията на Индия. Правилото ще задължи компаниите в социалните медии да идентифицират „първия създател на информация“, когато властите го изискват.

    Въпреки че законът изисква WhatsApp да демаскира само хора, които са надеждно обвинени в неправомерни действия, компанията казва, че не може да направи това сама на практика. Тъй като съобщенията са криптирани от край до край, за да се съобразят със закона от WhatsApp заявиха, че би имало нарушено криптиране за получатели, както и за „създатели“ на съобщения.

    Говорител на WhatsApp отказа коментар.

    Ескалира нарастващата борба между правителството на индийския премиер Нарендра Моди и технологични гиганти, включително Facebook, Alphabet и Twitter на един от ключовите им глобални пазари за растеж.

    Напрежението нарасна след полицейско посещение в офисите на Twitter по-рано тази седмица. Услугата за микро-блогове бе обозначила публикации от говорител на доминиращата партия и други, като съдържащи „манипулирани медии“, казвайки, че е включено фалшиво съдържание.

    Правителството също така притисна технологичните компании да премахнат не само онова, което определи като дезинформация за пандемията Covid-19, опустошаваща Индия, но и някои критики към реакцията на правителството на кризата, която отнема хиляди животи всеки ден.

    Отговорът на компаниите към новите правила е обект на интензивни спекулации, тъй като те бяха представени през февруари, 90 дни преди да влязат в сила.

    Насоките за посредничество и Етичния кодекс на цифровите медии, обнародвани от министерството на информационните технологии, определят „важни посредници в социалните медии“ като способни да загубят защита от съдебни дела и наказателно преследване, ако не се придържат към кодекса.

    Facebook e инвестирал сериозно в Индия. Но служителите на компанията се притесняват насаме, че все по-строгият режим на правителството на Моди може да застраши тези перспективи.

    Сред новите правила са изискванията големите компании за социални медии да назначават индийски граждани на ключови роли за спазване, да премахват съдържанието в рамките на 36 часа след законовия ред и да създадат механизъм за отговор на жалбите. Те също трябва да използват автоматизирани процеси за сваляне на порнографията.

    Facebook заяви, че е съгласен с повечето разпоредби, но все още се опитва да договори някои аспекти. Twitter, който беше подложен на най-голям пожар, тъй като не успя да свали постове от правителствени критици, отказа да коментира.

    Някои от бранша се надяват да се забави въвеждането на новите правила, докато подобни възражения се чуят.

    Жалбата на WhatsApp се позовава на решение на Върховния съд на Индия от 2017 г. в подкрепа на неприкосновеността на личния живот по дело, известно като Puttaswamy. Тогава съдът установи, че неприкосновеността на личния живот трябва да бъде запазена, с изключение на случаите, когато законността, необходимостта и пропорционалността са тежести срещу него. WhatsApp твърди, че законът се проваля и на трите теста, започвайки с липсата на изрична парламентарна подкрепа.

    Експертите подкрепиха аргументите на WhatsApp.

    Twitter facebook WhatsApp Индия

    Оценка на новината

    5.00