• Глобалният недостиг на чипове създава проблеми за множество индустрии

    Глобалният недостиг на чипове създава проблеми за множество индустрии

    Недостигът се дължи отчасти на запасите на компаниите, тъй като пандемията обхвана целия свят и страховете от предлагането нараснаха.

    Глобалният недостиг на чипове създава проблеми за множество индустрии

    Глобалният недостиг на чипове създава проблеми за множество индустрии и не показва признаци на отслабване. Производителите на автомобили са най-силно засегнати от недостига, както и конзолите за игри.

    Но не всички индустрии или продукти страдат по същия начин. Всъщност е налице свръхпредлагане на определени чипове, според Алиша Гарсия-Ереро от Natixis.

    „Тези чипове, за които очаквам свръхкапацитет, са от типа чипове от по-нисък клас“, сподели Гарсия-Ереро. „Това е така, защото Китай навлиза много бързо в тази част от веригата за доставки с огромни инвестиции.“

    Очаква се цените на чиповете от по-нисък клас да спаднат рязко. Това ще доведе както до инфлационни последици, така и до намаляване на цената на чиповете, които са от значение за 5G и електрическите превозни средства.

    Продължаващият недостиг се дължи отчасти на запасите на компаниите, тъй като пандемията обхвана целия свят и страховете от предлагането нараснаха. Но геополитиката също играе роля.

    На фона на технологичната надпревара между двата гиганта, САЩ миналата година наложи ограничения на най-големия китайски производител на чипове Semiconductor Manufacturing International Corporation, забранявайки му да получи модерна производствена екипировка и затруднявайки продажбата на крайните си продукти на компании с американски връзки. В резултат на това някои компании решиха да натрупат основни чипове преди тези ограничения.

    Гарсия-Ереро заяви, че тези геополитически рискове няма да изчезнат. Както правителството на САЩ, така и технологичният сектор, се стремят да увеличат производствените способности на страната за производство на полупроводници като хедж срещу този риск. Докато някои американски компании проектират свои собствени чипове, в момента по-голямата част от световните чипове се произвеждат в Тайван, Южна Корея и Китай.

    „Това е проблемът, който допринася за усложненията на инфлацията - че най-ценната част от веригата за доставки в САЩ ще бъде изправена пред много геополитически рискове и това няма да се промени“, добави още тя.

    САЩ Китай недостиг чипове геополитика

    Оценка на новината

    5.00