• 3.6 млн. лв държавна помощ за производителите на плодове и зеленчуци през 2019 г.

    3.6 млн. лв държавна помощ за производителите на плодове и зеленчуци през 2019 г.

    Целта е да се подкрепят българските производителите при събирането на продукцията им

    3.6 млн. лв държавна помощ за производителите на плодове и зеленчуци през 2019 г.

    Новата държавна помощ беше одобрена от Европейската комисия на 01.04.2019 г. Срокът й на действие е до 31.12.2020г. Бюджетът за целия период, в който ще се прилага помощта, е 7,2 млн. лева. Половината от тях, в размер на 3 600 000 лева, се разпределят за тази година, и бяха одобрени от Държавен фонд „Земеделие“. Схемата е разработена по предложение на браншовите организации в сектор „Плодове и зеленчуци“.

    Финансовата подкрепа ще покрие част от разходите за машини, оборудване и линии за подготовка, охлаждане и съхранение на земеделската продукция. Целта на помощта е да стимулира земеделските стопани да инвестират в подобряване на производителността и устойчивостта на стопанствата си и по-специално - да намалят производствените си разходи.

    Помощта покрива до 50% от разходите за инвестиции в такава техника, но не повече от 120 хил. лева. Тя се предоставя под формата на капиталова субсидия за покриване на част от разходите за покупката на машини, оборудване и линии за подготовка, охлаждане и съхранение на първична земеделска продукция.

    Кандидати по схемата могат да бъдат земеделски стопани, регистрирани за период от най-малко 3 години назад, считано от датата на кандидатстване, както и организации и групи производители в сектор „Растениевъдство“, признати със заповед на министъра на земеделието.

    Предстои да бъдат утвърдени указанията по схемата, след което ще бъде отворен и прием за кандидатстване.

    зеленчуци инвестиции ДФ "Земеделие" плодове помощ техника

    Оценка на новината

    0