• Биопроизводители излизат на протест срещу законодателни промени

    Биопроизводители излизат на протест срещу законодателни промени

    Недоволството на фермерите ескалира заради отнемането на лицензите на сертифициращи организации

    Биопроизводители излизат на протест срещу законодателни промени

    Биопроизводителите излизат на протест пред земеделското министерство на 9 април, и дори ще настояват за оставката на ресорния министър. Недоволството им е провокирано най-вече от „невижданите никъде по света изисквания към биопроизводителите и фирмите, които ги сертифицират“, както ги определят самите те в писмо до премиера Бойко Борисов.

    Според фермерите, промените в нормативната уредба целят да ги унищожат, а диалогът им с министерството е неуспешен. Става дума за Наредба № 5, която предвижда налагане на големи санкции и отнемане на Сертификата на производители при минимални грешки и без право на оспорване от тяхна страна, изтъкват земеделците.  

    Стопаните се оплакват още от непосилна финансова тежест върху тях, причината за която е изискването за многобройни проби за пестицидни анализи, които те сами да заплащат.

    Освен за оставката, биофермерите ще настояват за незабавна промяна в нормативната уредба и за разследване по случая с отнемането на лиценза на една от сертифициращите фирми „Кю Сертификейшън“.

    протест

    Оценка на новината

    5.00