• Пострадалите пчелари ще получат индивидуална помощ de minimis

  Пострадалите пчелари ще получат индивидуална помощ de minimis

  Предстои да се изчисли точният размер на помощта, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов

  Пострадалите пчелари ще получат индивидуална помощ de minimis

  Пострадалите пчелари ще получат обезщетение под формата на индивидуална помощ de minimis. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на Консултативен съвет по пчеларство. Компенсация ще има за всички, чиито документи са окомплектовани  – подадена жалба, съставен констативен протокол и взети проби за установяване  причината за смъртността при пчелите. Порожанов уточни, че предстои калкулация на точния размер на помощта. След това тя ще бъде гласувана от Държавен фонд „Земеделие“.

  Участниците в консултативния съвет стигнаха до решение за промени в нормативните документи, които касаят сектора. Постигна се консенсус за промени Наредба № 13 за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности. В рамките на една седмица пчеларите трябва да подадат своите предложения, които работна група да обсъди и обобщи. Ще се разпишат правила, за да се знае какъв е редът за взимане на проба и как се установява нарушението. След това ще бъдат обучени служители от всички 28 области в страната, за да се избегне падането на актове в съда.

  Заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов уточни, че в случай на съмнение  за масово натравяне, пробите ще се поемат от  Българската агенция по безопасност на храните. Тези проби имат арбитражна стойност и могат да се използват като веществено доказателство в съда. В дългосрочен план се предвижда дооборудване на лаборатория на агенцията по храните в Пловдив, така че да не се използва само за изследвания на  растения, но и за пчели.

  „Важно е да се постигне баланс между интересите на хората, които се занимават с производството на различни култури и тези, които се занимават с отглеждането на пчели, т.е. да намерим онова златно сечение, така че двата сектора да не си пречат един на друг, а напротив“, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов. По думите му, няма противоречие между земеделските производители и пчеларите – и едните, и другите искат да има прозрачност и всичко да е ясно и по правилата.

  Снимка: Министерство на земеделието, храните и горите

  пострадали пчелари помощ de minimis натравяне

  Оценка на новината

  0